"Nulti pacijent" nije kriv za epidemiju HIV-a u SAD-u

Foto: Wikipedia

ZNANSTVENICI su najnovijom studijom objavljenom u časopisu "Nature" dokazali da Gaetan Dugas, stjuard kompanije Air Canada, ocrnjen kao prvi ili "nulti" pacijent, nije uzrokovao početkom 1980-ih epidemiju HIV-a u SAD-u kako se do sada mislilo, piše Reuters.

Analiza gena iz uzorka krvi uzetih između 1978 i 1979 od gay i biseksualnih muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju hepatitisa B, pokazala je da je epidemija HIV-a u SAD-u započela u New Yorku u ranima 1970-ima.

Istraživači su koristili genetske metode da bi pratili evoluciju gena HIV-a, od Afrike do Kariba u 1967. godini te se pokazalo da je epidemija u SAD-u imala izvor na Karibima.

Podaci istraživanja sugeriraju da se virus, nakon što je došao u New York City negdje između 1970. i 1974. godine, vrlo brzo raširio na ostatak zemlje.

Znanstvenici su također napravili analizu genoma HIV-a iz Dugasova uzorka krvi, čovjeka kojeg su mediji ocrnili i stigmatizirali kao "nultog pacijenta" i krivca za epidemiju. Međutim, analiza je genoma pokazala da je virus "nultog pacijenta" tipičan soj virusa za to vrijeme u SAD-u te da nije imao neku posebnu ulogu u epidemiji.

Pročitajte više