O pobjednicima, poraženima i novinarima koji upisuju tečaj bugarskog

PREMA posljednjim podacima HDZ je osvojio 62 mandata. S devet HSS-ovih mandata i glasovima dijaspore Sanader je najbliži poziciji mandatara nove Vlade, a s tom se činjenicom očito pomirio i Mesić.

Iz izjava predsjednika HSS-a jasno se dalo iščitati kako je HSS spreman na koaliranje s HDZ-om. HDZ-u bi u isto vrijeme pragmatični HSS u Vladi daleko bolje odgovarao od "ideološki opterećenih" HSP-ovaca. Neimenovani dužnosnik HDZ-a izjavio je kako HSP-ovci nisu poželjan partner, dakle jasno je da računaju na seljake. HSP-ov Tadić poručuje HDZ-u da prespavaju i odluče kad ih prođe euforija.

No samo dijaspora i HSS Sanaderu neće biti dovoljni, već mu trebaju, kad baš ne žele HSP, još barem mandati HSLS-a i recimo, Hrvatske stranke umirovljenika. Nije nemoguće da HDZ na svoju stranu pridobije i Ivu Lončara ili nekog od zastupnika manjina.

Sanaderu narednih dana neće biti lako, mada su to u usporedbi s prošlim tjednima ipak slatke muke. Apetite bilo Tomčića, bilo Đapića ili nekog trećeg neće biti lako zadovoljiti. 

Pojedinačno, najviše se u odnosu na prošle izbore napredovali HDZ, HNS, HSP i najveće iznenađenje izbora, Hrvatska stranka umirovljenika, koja je prvi puta ušla u Sabor, i to s tri zastupnika. Uspjeh HSU-a, ako ništa drugo, jamči bar trojici umirovljenika rješavanje egzistencije.

SDP, kako se čini, neće sudjelovati u stvaranju nove vlasti, ali zapravo nisu niti podbacili. Prema atmosferi koju su naši novinari jučer doživjeli u SDP-u čini se kako oni koji su ušli u Sabor i tako osigurali ravno milijun kuna koje će inkasirati kroz naredne četiri godine, ne haju puno za poraz lijevog bloka. Oni koji nisu, poput Pavla Kalinića, prije ponoći pohitali su u HDZ čestitati pobjednicima.

Više od SDP-ovaca, na Iblerovom trgu sinoć su se za glave hvatali neki novinari, osobito oni iz jednih zagrebačkih dnevnih novina koje je uređivala vlast, a čije su uredničke i novinarske fotelje sada dobrano uzdrmane.

Novinar jednog popularnog zagrebačkog radija izjavio je kako sutra kreće na tečaj Bugarskog, jezika države u koju se namjerava preseliti nakon ovakvih rezultata. Da ne bismo bili licemjerni, i neke kolege iz naše redakcije ovu će noć provesti razmišlajući o selidbi u neku državu u kojoj smatraju da će im biti bolje, recimo Rumunjsku ili Kinu.

Iako će vjerojatno participirati u vlasti najveći gubitnici izbora su nedvojbeno Budišin HSLS i Granićev DC. HSLS je dobio tek dva mandata, a DC jedan. Niti Budiša niti Granić nisu ušli u Sabor. Budiša je već najavio kako je stekao uvjete za mirovinu i kako se sigurno neće kandidirati za predsjednika stranke, dok je Granić izjavio kako postoji mogućnost da da ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Analitičari takve katastrofalne rezultate tumače činjenicom da su se HSLS i DC jasno opredijelili za HDZ, koji je danas ipak daleko umjerenija stranka nego su to bili 1999., čime su HSLS i DC zapravo izgubili svoje biračko tijelo, a birači su odlučili glas dati direktno HDZ-u.

Kad smo kod analiza rezultata, spomenimo da je Vesna Pusić za činjenicu da je lijevi blok u konkurenciji sa strankom koja je, slobodna interpretacija, upropastila Hrvatsku, doživio ovakve rezultate, okrivila partnere iz bivše koalicije koji, za razliku od graditelja iz HNS-a, nisu znali izmarketirati uspjehe za vrijeme vladavine.

Uz navedene DC-ovce i HSLS-ovce, potpuni poraz doživjela je koalicija Pašalića i Tuđmana, HB-HIP, koja je od danas izvanparlamentarna stranka. U Hrvatskom bloku naša je novinarka sinoć osjetila ogromno razočaranje i gotovo pogrebnu atmosferu. Doduše, neki su članovi stranke rezultate prokomentirali očekivanima, a za njih su okrivili "katastrofalnu kampanju" i činjenicu da HIP za vrijeme kampanje nije maknuo prstom, već je sve bilo na leđima Hrvatskog bloka.

U izostanku parlamentarnog statusa HB-a i HIP-a, kao i HKDU-a i HČSP-a, HSP postaje uvjerljivo najdesnija parlamentarna stranka.

Kandidati s neovisnih lista, čak i oni najinteresantniji poput Borisa Mikšića i Zdravka Tomca, u skladu s predizbornim anketama nisu ušli u Sabor. U prvoj izbornoj jedinici Mikšiću je glas dalo 4,087 birača, dovoljno za 1,86%, tek malo manje nego što je dobio Tomac.

U okolnostima kad se i dalje odlučivalo za HDZ ili SDP birači se nisu usudili potrošiti glas na stranke i kandidate za koje je bilo u najboljem slučaju neizvjesno hoće li preći prag. Makar ih intimno favorizirali.

U Sabor će od osoba koje su dosad bile poznatije izvan svijeta politike ući Mirko Filipović Cro Cop, "Spusti se" Franjo Arapović, Lino Červar i Perica Bukić. U Sabor ulazi i Slaven Letica.

Među licima koje u iduće četiri godine, a lako moguće i nikad više, nećemo gledati u Saboru su spomenuti Budiša, Granić, Tomac, Pašalić zatim Zlatko Canjuga, Anto Kovačević, Joško Kontić itd.

Vratimo se na vjerojatne pobjednike ovih izbora. Na HDZ-u je da kroz naredne tjedne sastavi novu Vladu. Sanader će tako, ne promijene li se bitno rezultati, biti novi predsjednik Vlade. Novi stari ministar unutarnjih poslova mogao bi postati Ivan Jarnjak, a ministar obrane Andrija Hebrang. Ministar vanjskih poslova lako bi mogao postati Miomir Žužul. Šeksu bi mogao pripasti resor pravosuđa, a Šukeru gospodarstva. Na podjelu ministarskih fotelja utjecat će bez sumnje i HDZ-ovi koalicijski partneri, ma tko oni bili.

U Saboru će prema posljednjim rezultatima za hrvatskih deset izbornih jedinica, biti 116 muškaraca i samo 24 žene.

Što se kurioziteta tiče, zanimljiva je činjenica da svaka treća lista nije skupila niti 500 glasova, dakle manje od broja potpisa koje je bilo potrebno skupiti da bi se netko mogao kandidirati. Tu su rekorderi kandidati Domovinske građanske stranke u 9. izbornoj jedinici koji s žalosnih 75 glasova nisu, čini se, popularni niti među rodbinom. 

Spomenimo, ako ikog zanima, da se sinoć novinarima najbolja hrana posluživala u Hrvatskom bloku - od crnog rižota do gljiva na žaru, dok su se u HDZ-u "obični" novinari trebali zadovoljiti krafnama i narescima. Menu koji su stranke priredile novinarima, ako je suditi po ova dva primjera, bio je obrnuto proporcionalan rezultatima. No, lako za novinare. Bitno je hoće li i što HDZ poslužiti građanima.

Matija Babić

Pročitajte više