O smjeni ravnatelja kojemu je žigosanje igra odlučuje vjeroučitelj

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

NALOG ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o smjeni ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića trebao bi provesti Ante Ćoza, vjeroučitelj iz iste škole, piše 057 portal. Podsjetimo, riječ je o školi u kojoj je prije desetak dana žigosana djevojka. Učenicu prvog razreda srednje škole užarenim upaljačem žigosao je kolega na nastavi, a ravnatelj škole Jozo Dragić sve je pokušao relativizirati rekavši kako je riječ o dječjoj igri. Ministarstvo je u školu poslalo inspekciju koja je otkrila propuste u radu ravnatelja.

Jedna od ključnih osoba za njegovu smjenu sad je vjeroučitelj Ante Ćoza. Riječ je o vjeroučitelju o kojem se posljednjih dana također pisalo, zbog njegovih objava na društvenim mrežama. Među ostalim, Ćoza, koji je blizak s ravnateljem, za događaje u školi okrivio je sotonu.

>> Vjeroučitelj iz škole žigosane učenice širi mržnju, a za napad krivi - Sotonu

"Dajem punu podršku svom ravnatelju Jozi Dragiću koji trpi uvrede, podmetanje i zlostavljanje hrvatskih medija!" napisao je Ćoza, a malo niže je dodao: "Nemam riječi. Mi smo uzorna škola, ali Sotona uvijek nađe načina da unese nemir."

Vjeroučitelj je predsjednik školskog odbora

Vjeroučitelj Ćoza je, naime, predsjednik Školskog odbora u istoj školi, koji bi po zakonu u roku od 15 dana, a to znači do kraja veljače, trebao sazvati ovo tijelo i smijeniti Dragića.

"Prosvjetna inspekcija nas je izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar. S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu", objavila je ranije ministrica Divjak.

No pitanje je kad će i hoće li Ćoza prijedlog Ministarstva provesti. Naime, kako neslužbeno doznaje spomenuti portal, Ćoza je otvorio bolovanje. Kako je on predsjednik Školskog odbora, nema ga tko sazvati osim njega pa tako niti smijeniti Dragića. Osim što je, kako piše 057 portal, otišao na bolovanje, Ćoza je i ugasio svoju Facebook stranicu, na kojoj je često komentirao dnevno-političku situaciju.

"Nisam upoznat s trenutačnim stanjem u školi, no prema propisima ako se Školski odbor ne sastane i smijeni ravnatelja, to po proteku roka može napraviti sama ministrica. Mi kao osnivač škole ne sudjelujemo izravno u ovom postupku", rekao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić.

Pročitajte više