Obama Dalaj Lami: Zalažem se za neposredan dijalog Tibeta i Kine

PREDSJEDNIK SAD-a Barack Obama u četvrtak se u Bijeloj kući sastao s tibetanskim vođom, 14. Dalaj Lamom Tenzinom Gyatsom.

Nakon zatvorenog sastanka Dalaj Lama je rekao je Obami prenio svoje divljenje prema SAD-u kao zagovorniku "demokracije, slobode, ljudskih vrijednosti i kreativnosti".

Bijela kuća je priopćila da su se Obama i Dalaj Lama složili oko važnosti da se odnos SAD-a i Kine zasniva na suradnji te da se Obama zalaže za neposredan dijalog Tibeta i Kine.

Kina ne odobrava susret

Dalaj Lama je u srijedu sletio u Washington gdje je smješten u hotel. Njegov izaslanik Lody Gyari rekao je da je najvažnije to što se sastanak uopće održava. Rekao je da će Dalaj Lama američkog predsjednika zamoliti za "pomoć u traženju rješenja tibetanskog problema koji bi zadovoljio i Kinu i Tibet. Dalaj Lama se susreo sa svim američkim predsjednicima unatrag 20 godina.

Očekuje se da će taj susret dodatno narušiti odnose SAD-a i Kine koja optužuje Dalaj Lamu za promicanje neovisnosti Tibeta. Odnosi SAD-a i Kine zahladili su se nakon najave američke vlasti o prodaji oružja vrijednog 6,4 milijarde dolara Tajvanu, zemlji koju Kina smatra svojom odmetnutom pokrajinom.

Pročitajte više