Obama donio rezoluciju za nuklearnim razoružanjem



VIJEĆE sigurnosti UN-a jednoglasno je na sjednici kojom je predsjedao američki predsjednik Barack Obama prihvatilo rezoluciju kojom se poziva na nuklearno razoružanje. Rezolucija poziva na jačanje napora za zaustavljanjem rasta nuklearnih arsenala, nuklearnim razoružanjem i smanjivanjem rizika od "nuklearnog terorizma".

To je prva sjednica Vijeća sigurnosti kojom je predsjedao Obama, a održana je u vrijeme u kojemu je cijeli svijet zabrinut zbog razvoja iranskog nuklearnog programa. Obama je u svom jučerašnjem govoru također upozorio na moguću novu utrku u razvoju nuklearnog oružja.

Potvrđene stare rezolucije

Rezolucija potvrđuje predanost Vijeća sigurnosti za pokretom prema "sigurnijem svijetu za sve" i za "stvaranjem svijeta bez nuklearnog oružja". Ne spominje nijednu zemlju, kao što su Iran i Sjeverna Koreja, poimence, ali potvrđuje ranije rezolucije u kojima su dvije problematične zemlje već spomenute.

Sljedeći tjedan bi zemlje članice Vijeća sigurnosti i Njemačka trebale održati sastanke s Iranom oko iranskog nuklearnog programa. SAD i druge zapadne zemlje optužuju Iran da pokušava nabaviti nuklearno oružje, ali Iran tvrdi kako je njihov program namijenjen miroljubivim svrhama.

Pritisak na Iran

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer Gordon Brown jučer su napali Iran, rekavši kako bi bila "tragična greška" ukoliko bi razvijali nuklearno oružje, i upozorivši kako bi to dovelo do još jačeg stava prema proliferaciji.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev također je naznačio kako bi Rusija mogla ublažiti svoje protivljenje novim sankcijama protiv Islamske republike ukoliko iranska vlast ne bude spremna surađivati.

Pročitajte više