Obama namjerava plaćati talibanima da promijene strane



NOVI obrambeni zakon koji američki predsjednik treba potpisati danas, sadrži odredbu po kojoj bi se talibanima dao novac za odustajanje od pobune, rekao je za Reuters predsjednik Odbora za oružane snage Carl Levin.

Odredba uspostavlja program sličan onome koji se koristio u Iraku, u kojemu su bivši pobunjenici reintegrirani u društvo, rekao je Levin. Obama danas potpisuje zakon koji će omogućiti fiskalno funkcioniranje ministarstva obrane za 2010. godinu.

Levin je također napomenuo kako se zalaže za pokušaj nagovaranja talibana da promijene strane nudeći im poslove i amnestiju za napade u kojima su sudjelovali. Pobunjenici koji odustanu od borbe dobili bi novce za "zaštitu svojih sela i gradova".

Kao u Iraku

"Imate 90.000 Iračana koji su promijenili strane, a sada su uključeni u zaštitu svojih rodnih mjesta od napada i nasilja", rekao je Levin, referirajući na irački program. Za fiskalnu 2010. predviđeno je 1,3 bilijuna dolara.

U sklopu svoje revizije strategije u Afganistanu, Obama razmatra treba li tamo poslati još vojnika. U petak se sastaje s predsjednikom Udruženog stožera vojske, te sa čelnicima vojnih službi.

Udruženi stožer vojske nedavno je završio unutarnju procjenu dvije glavne opcije za broj vojnika u Afganistanu – slanje oko 40.000 dodatnih vojnika kao što je glavni zapovjednik u toj zemlji zatražio ili slanje puno manjeg broja vojnika, što su brojni promatrači nazvali opasnom idejom.

Pročitajte više