Obama tijesno pobijedio na Guamu

ŽESTINU i neizvjesnost utrke za demokratskog predsjedničkog kandidata najbolje ilustrira činjenica da su američki mediji morali obratiti pažnju na otok Guam.

Na tom otoku u središnjem Pacifiku, koji od 1898. godine ima status američkog prekomorskog teritorija, jučer su održani preliminarni izbori, a na njima je Barack Obama pobijedio Hillary Clinton. Karizmatski senator je dobio 2264, a bivša Prva dama 2257 glasova.

Razlika od samo sedam glasova znači da će dvoje kandidata morati napola podijeliti izabrane delegate za demokratsku konvenciju kojih ima ukupno 8, a svaki od njih će imati pola glasa na konvenciji koja se u kolovozu održava u Denveru.

Stanovnici Guama, inače, nemaju pravo glasa na predsjedničkim izborima te su preliminarni izbori izazvali ogromno zanimanje, s obzirom da im je ovo bila jedina prilika da utječu na to tko će biti budući stanar Bijele kuće.

Obami će ova tijesna pobjeda dati mali, ali u psihološkom smislu možda i ne tako beznačajan poticaj pred preliminarne izbore koji se u utorak održavaju u Indiani i Sjevernoj Karolini. Većina promatrača vjeruje kako će Clinton dobiti Indianu, a Obama dobiti Sjevernu Karolinu, što znači da će se pat-pozicija nastaviti.

Jučerašnje događaje na Guamu je, pak, zasjenila sportska tragedija u Kentuckyju. Ždrijebica Eight Belles, drugoplasirana na znamenitoj konjskoj utrci Kentucky Derby, slomila je obje noge i morala biti uspavana na samoj trkaćoj stazi.

Događaj je za izbornu kampanju vezala izjava Hillary Clinton o tome kako se kladila na Eight Belles. Obama se, pak, kladio na Pyroa koji je završio na 8. mjestu. Nema sumnje kako će mnogi Amerikanci šok u Kentuckyju shvatiti kao predizborno znamenje.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više