Obama vodi ispred Hillary u državi Wyoming

NAKON razočaranja u Ohiou i Teksasu, senator Barack Obama je danas ponovno pokazao dobru formu, sudeći po rezultatima zborova Demokratske stranke u državi Wyoming.

Slabo nastanjena zapadna država koju obično svi ignoriraju u kampanjama, a koja se smatra uporištem republikanaca, doživjela je neuobičajenu pažnju medija zahvaljujući stranačkim zborovima koji se smatraju svojevrsnim indikatorom trendova u američkoj predsjedničkoj utrci, odnosno utrci za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Demokrati u toj državi su na zborove - koji su u svim prethodnim kampanjama bili formalnost - došli u rekordnom broju. I, kako stvari stoje, postupili su u skladu s dosadašnjim trendovima u drugim američkim državama.

Prema izvještajima koji su pristigli iz 18 od 23 okruga države, Barack Obama je osvojio 59 % glasova, a njegova glavna suparnica i bivša Prva dama Hillary Clinton, 40 % glasova.

Dobri rezultati za Obamu su očekivani, jer je on strategiju temeljio na izvrsnoj terenskoj organizaciji i strastvenosti pristaša, koja je daleko pogodnija za stranačke zborove s javnim izjašnjavanjem nego tajne preliminarne izbore.

Ipak, dio komentatora nije uspio ne primijetiti svojevrsnu povijesnu ironiju u današnjim događajima. Hillary Clinton, koja se smatra prvom ženom koja bi mogla postati predsjednicom i koja uživa zdušnu podršku američkih feministica, izbore ne samo da gubi na 8. ožujak - Međunarodni dan žena, nego i u Wyomingu, koji je daleke 1869. postao prvi američki teritorij sa ženskim pravom glasa.

Sljedeća izborna runda će se u utorak odigrati na preliminarnim izborima u državi Mississippi, gdje je Obama, zbog brojnog crnačkog stanovništva, favorit.

D.A.

Pročitajte više