Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja - zdrava djeca u zdravom okruženju

VLADAi Ministarstvo zdravstva priopćili su da će se i ove godine aktivno uključiti u program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, pod geslom "Zdrava djeca u zdravom okruženju/okolišu".

Svake godine više od pet milijuna djece u dobi do 14 godina umire od bolesti (naročito zaraznih bolesti i respiratornih infekcija) i ozljeda povezanih s okolišem u kojem žive, upozorava se u priopćenju.

Te se smrti mogu spriječiti primjenom već razvijenih strategija za suzbijanje prijetnji dječjem zdravlju, koje treba primijeniti kako na globalnoj, tako i na nacionalnim razinama. Prvi je korak povećati svijest o rizicima iz okruženja, kako bi se ti rizici suzbili.

Ministarstvo zdravstva i zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb zajedno s časnikom za vezu Svjetske zdravstvene organizacije organiziraju stručna predavanja o zdravlju djece i okolišu, akciju uređenja zapuštenog školskog igrališta u centru grada te radionice i natjecanje iz sigurne voženje biciklom za djecu.

S obzirom da su teme Svjetskog dana zdravlja problemi zraka u gradovima i stradavanja djece u prometu, Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet odlučio je zabraniti promet motornim vozilima u središtu Zagreba u nedjelju, 6. travnja, od 7 do 20 sati.

Radi se o dijelu grada omeđenom slijedećim ulicama: na istoku Palmotićevom ulicom (do Boškovićeve), na zapadu Gundulićevom (od ulice Andrije Hebranga do Ilice), na jugu Hebrangovom (istočno od Gundulićeve) i Boškovićevom (zapadno od Palmotićeve), te na sjeveru Ilicom (od Gundulićeve do Trga bana Jelačića), Trgom bana Jelačića i Jurišićevom do Palmotićeve.

O

Pročitajte više