Obilježen Svjetski meteorološki dan. "Želimo postići klimatsku neutralnost do 2050."

Foto: DHMZ

Svečanost obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda održana je danas u Zagrebu pod geslom "Predani klimatskoj akciji", kojom se želi naglasiti posvećenost i odlučnost u transformaciji Hrvatske u klimatski neutralno društvo.

Klimatske promjene, vjerojatno najsloženiji globalni izazov našeg doba, mijenjaju naš način života, utječu na našu sigurnost, okoliš, gospodarstvo, vodne resurse, vremenske uvjete te strukturu zajednice, rečeno je na svečanosti.

Šef DHMZ-a: Pripremamo projekt kojim ćemo izgraditi suvremeni sustav praćenja klimatskih promjena i njihovih posljedica

Glavni ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler kazao je da DHMZ želi pružiti još kvalitetniju podršku žurnim službama, građanima i gospodarskom sektoru za pravodobnom, točnom i prilagođenom meteorološkom, hidrološkom i klimatskom informacijom.

"Zato pripremamo projekt kojim ćemo izgraditi suvremeni sustav praćenja klimatskih promjena i njihovih posljedica. Osnažit ćemo računalne kapacitete, izgraditi informacijske sustave za još brže slanje upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave Ravnateljstvu civilne zaštite, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, MORH-u, Hrvatskim vodama, županijama, građanima", poručio je Güttler.

Nova i funkcionalna zgrada koja će objediniti sve službe, djelatnosti i laboratorije DHMZ-a

Istaknuo je i kako je ključno za ostvarenje svega navedenog nova i funkcionalna zgrada koja će na jednom mjestu objediniti sve službe, djelatnosti i laboratorije DHMZ-a.

V.d. ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Branka Pivčević Novak kazala je da Ministarstvo radi na uspostavi zakonodavnog okvira u skladu sa smjernicama EU kako bi Hrvatska uspješno provela zelenu tranziciju u klimatski neutralno društvo.

"Hrvatska slijedi Europski zeleni plan kojim se želi postići klimatska neutralnost do 2050."

Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić istaknuo kako Hrvatska slijedi smjernice izložene u Europskom zelenom planu kojim se želi postići klimatska neutralnost do 2050. godine.

Postizanje tog cilja nalaže potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije, poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu, prometu i industriji.

Jakšić je naglasio kako na tom putu nisu ništa manje važni zaštita prirode i očuvanje biološke raznolikosti, kao i integriranje klimatskih aspekata i u ona područja koja do nedavno nisu bila predmet energetskih politika, poput poljoprivrede, turizma ili urbanističkog planiranja.

"Ključna uloga DHMZ-a u prilagodbipripremajući klimatske podloge i izvješća, razvijajući razne alate i za procese izdavanja upozorenja na opasno vrijeme"

Meteorologinja Tanja Renko ocijenila je kako stručnjaci DHMZ-a imaju ključnu ulogu u prilagodbi i ublažavanju pripremajući klimatske podloge i izvješća, razvijajući razne alate i produkte neophodne među ostalim i za procese izdavanja upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave.

Kako se navodi u priopćenju, tijekom svečanosti glavnom ravnatelju DHMZ-a uručen je certifikat ISO 9001:2015 za klimatske servise DHMZ-a, što je rezultat uključenosti Hrvatske u pilot projekt uz još deset zemalja, koji je proces Hrvatska prva uspješno završila, a dodijeljene su i meteorološke nagrade.

Pročitajte više