Obilježena 12. obljetnica HRZ-a i PZO-a

HRVATSKO ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ i PZO) prigodnom svečanošću obilježili su danas 12. obljetnicu svog osnutka kada je na današnji dan 1991. od više samostalnih ratnih postrojba, koje su se tada već aktivno uključile sa zastarjelom i improviziranom tehnikom u Domovinski rat, ustrojen HRZ i PZO kao grana hrvatskih oružanih snaga.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Viktor Koprivnjak, čestitajući pripadnicima HRZ-a i PZO-a njihov dan i na junaštvu hrvatskih zrakoplovaca sa skromnim letjelicama lake i poljoprivredne avijacije u jeku najjače agresije na Hrvatsku, pročitao je imena pripadnika HRZ-a i PZO-a koji su dali život u obrani domovine.

Naglasio je da se HRZ razvijao u uvjetima rata i embarga na uvoz oružja te da je u završnim oslobodilačkim operacijama dao veliki prinos pobjedi Hrvatske vojske.

Čestitavši HRZ-u i PZO-u 12. obljetnicu i osvrnuvši se na njihov završeni preustroj, koji se odvijao zajedno s ukupnim preustrojem MORH-a i OSRH, ministrica obrane Željka Antunović naglasila je da je preustroj njihova roda imao specifičnosti. U tom razdoblju iz vaših redova bilo je i najviše prigovora i ponekad ste me "dovodili do ludila", rekla je ministrica u čestitarskom ozračju.

Podsjetila je da je HRZ među prvima počeo kadrovsko pomlađivanje svojih pilota i naglasila da se sada od njih očekuje profesionalizam i racionalnost u radu.

Izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH te njegov savjetnik za vojna pitanja umirovljeni general Petar Stipetić naglasio je da je tijekom rata oko 300 pilota i brojno drugo osoblje napustilo tadašnju JNA i omogućilo stvaranje HRZ-a.

Rekao je da HRZ treba čuvati svoje kadrove jer smo se olako riješili mnogih kadrova koji su još mogli pridonijeti razvoju HRZ-a, ocijenivši da to nije greška koja se ne može ispraviti. Napomenuo je da su pripadnici HRZ-a stali uz bok suvremenih ratnih zrakoplovstava, pa i onih zemalja koje su već ušle u NATO savez.

Stipetić se zauzeo za daljnje obučavanje pripadnika HRZ-a i PZO-a na modernoj tehnici, kao i za nabavu modernog zrakoplova za njihovu obuku.

Pripadnicima HRZ-a i PZO-a 12. obljetnicu čestitali su i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general Slavko Barić, a pročitana je i prigodna čestitka Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika.

Najzaslužnijim pripadnicima HRZ-a i PZO-a uručene su i prigodne pohvale i priznanja.

Pročitajte više