Obilježena 13 obljetnica ustroja HRZ-a i PZO-a

TRINAESTA obljetnica ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO) svečano je obilježena danas u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u nazočnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Stjepana Mesića te ministra obrane Berislava Rončevića.

Govoreći o prvim danima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zapovjednik HRZ-a I PZO-a brigadni general Viktor Koprivnjak podsjetio je na ratnu 1991. godinu kada se HRZ stvarao od kadrova koji su pobjegli iz bivše JNA te od članstva aeroklubova.

U osloboditeljskim akcijama "Bljesak i Oluja", 1995., HRZ i PZO dali su svoj doprinos pobjedi i oslobađanju okupiranih područja, dodao je.

Brigadni general Koprivnjak naglasio je da se ta prošlost ne smije zaboraviti i zanemariti, kao što se ne smije zanemariti ni opremanje HRZ-a modernijom zrakoplovnom tehnikom kako bi se stvorilo malo, ali učinkovito ratno zrakoplovstvo u skladu sa zapadnim i NATO standardima.

Napomenuo je kako je ove godine HRZ imao velike uspjehe u protupožarnoj zaštiti na jadranskoj obali te da su napravljeni veliki pomaci i modernizacije u sustavu Zračnog motrenja i navođenja te modernizacija nekih letjelica

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Josip Lucić rekao je da su Oružane snage RH u završetku reformskih procesa, u sklopu kojih je iz sastava OS RH otišlo više od 14 tisuća ljudi, što je više od 30 posto sastava, a što, kako je kazao, "nije izazvalo velike probleme".

"Također smo i ratnu vojsku morali preustrojiti u mirnodopsku te su danas OS RH pod civilnim i unutarnjim nadzorom, te nemaju potrebu ništa tajiti", dodao je. "Nije nam cilj stvoriti masovnu vojsku koja bi prijetila susjedima, već malu vojsku u skladu s NATO standardima", rekao je general Lucić.

Naglasio je da će izvršiti zapovjed predsjednika Republike da se ispitaju napisi o mogućem seksualnom zlostavljanju u HV-u te se zauzeo da se skine oznaka tajnosti s dokumenata koji govore o tim slučajevima

Ministar obrane Berislav Rončević, čestitajući pripadnicima HRZ-a i PZO-a, rekao je kako se, sa sredstvima koja su bila na raspolaganju, puno učinilo, podsjetivši na uspjehe HRZ-a, postavljanje novih radara te modernizaciju transportnih letjelica i povećane tehničke ispravnosti letjelica.

Očekuju nas promjene u ustroju OS RH i pripreme za članstvo u NATO savezu, rekao je ministar Rončević te je upozorio na potrebu racionalnijeh trošenja sredstava u skladu s mogućnostima zemlje.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je da se hrvatska zrakoplovna sila stvarala u vrlo teškim ratnim uvjetima te da se čak i u tim uvjetima uspjevalo školovati zrakoplovni kadar.

Naglasio je kako je potreba za preustrojem OS RH te samim time i HRZ-a i PZO-a izraz potrebe prilagodbe standardima NATO saveza, ali prije svega prilagodba potrebama i mogućnostima Republike Hrvatske.

Također je rekao da su pripadnici HRZ-a svojim znanjem i vještinama pokazali stranim kolegama da im dostojno pariraju sudjelovavši s njima na raznim međunarodnim vježbama.

Pročitajte više