Obilježena obljetnica operativne grupe HV-a za Sisak

U SISKU i Novom Farkašiću kod Petrinje danas je obilježena 13. obljetnica Operativne grupe HVa za Sisak i Baniju, čije su postrojbe početkom listopada 1991. zaustavile prodor srpskog agresora na sisačkom mostobranu u dužini od 156 kilometara.

Izaslanstvo ratnog zapovjedništva Operativne grupe, predvođeno ratnim zapovjednikom generalom Božom Budimirom, položilo je vijence i zapalilo svijeće kod Križa na sisačkom groblju Viktorovac i kod spomen-obilježja u Novom Farkašiću u petrinjskom Pokuplju.

General Budimir rekao je da je "Operativna grupa ustrojena 1. listopada 1991. odlukom vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana, nakon gubljenja golemog teritorija Banovine i Pounja". Dodao je da je razlog bio i "neprekidno povlačenje snaga otpora u zoni odgovornosti djelovanja dotadašnjeg zapovjedništva tog područja, zbog čega je njegovo ono rasformirano, a njegov tadašnji zapovjednik general Janko Bobetko smijenjen".

Budimir je kazao "da je zapovjedništvo Operativne grupe u obranu uključilo sve snage otpora i cjelokupni narod na tom području i da je već početkom listopada 1991. agresor zaustavljen i više nikada nije uspio probiti crte obrane na sisačkom mostobranu", čime je "obranjen Sisak, ali i Zagreb".

Podsjetio je na sve uspjehe sisačke Operativne grupe, od oslobađanja teritorija do nanošenja teških gubitaka neprijatelju u ljudstvu i tehnici.

"To je bila do tada najveća pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu u kojoj je agresoru slomljena ofenzivna moć od koje se više nikada nije oporavio, nakon koje je strategijska inicijativa prešla na stranu snaga hrvatskog otpora".

"Operativna grupa za Sisak i Baniju prva je u Domovinskom ratu iz obrane prešla u napad, bez ijedne izgubljene bitke, prva je od neprijatelja preuzela strategijsku inicijativu i već u listopadu 1991. bila borbeno spremna za izvođenje završne operacije za oslobađanje Banovine i Pounja i ostalih područja" , ocijenio je Budimir.

Svečanosti je bio nazočan i ratni zapovjednik gardijske brigade "Grom" general Drago Matanović, prvi djelatni general hrvatskih Oružanih snaga iz Sisačko-moslavačke županije.

Obilježavanje obljetnice organizirala je Udruga hrvatskih branitelja Zapovjedništva Operativne grupe za Sisak i Baniju.

Pročitajte više