Obitelj Whitney prodaje dio zbirke moderne umjetnosti

OBITELJ filantropa Whitney prodat će uskoro na dražbi dio svoje iznimno bogate zbirke, i to 44 slike, među kojima i glasovita Picassova "Dječaka s lulom", kao i djela Degasa i Maneta, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 140 milijuna dolara, priopćila je kuća Sothebys ovih dana.

Na dražbi koja će se održati 5. svibnja u New Yorku, ponudit će se, prema riječima vlasnika Sothebysa Billa Ruprechta, "iznimno rijetka skupina slika kakvu Sothebys dosad nije imao".

Biser prodaje bit će "Dječak s lulom", jedna od najljepših slika iz Picassove ružičaste faze koju je slikar naslikao nedugo nakon što se nastanio na Montmartreu 1905.

Među drugim remek-djelima koja će sudjelovati na dražbi jesu glasovita slika Edouarda Maneta "Utrka u Bulonjskoj šumi" iz 1872., procijenjena na 20 do 30 milijuna dolara, i slika Edgara Degasa "Uoči utrke", procijenjena na 5 do 7 milijuna dolara.

Obitelj Whitney rastat će se i od jednog Johna Singera Sargenta, platna pod nazivom "Robert Louis Stevenson i njegova supruga", koje također vrijedi od 5 do 7 milijuna dolara, "Tegle s cvijećem" Frederica Bazillea, koja bi mogla dostići 4 do 6 milijuna, i "Kobile Red Prince" Alfreda Munninga, procijenjene na isti iznos.

Zarada od dražbe namijenjena je zakladi Greentree koju je utemeljila Betsey Hay Whitney 1982., nakon smrti supruga, financijaša Johna Hayja Whitneyja, koji je od 1961. do 1966. bio i vlasnik New York Herald Tribunea i predsjednik International Herald Tribunea od 1966. do smrti.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više