Obitelji otetih Hrvata prvu vijest o oslobođenju najmilijih saznali iz privatnih izvora

TAMNE su se misli posljednjih dana vrtile glavama obitelji 57-godišnjeg Mate Luše i njegova 28-godišnjeg radnog kolege Renata Garme, koji su zajedno s crnogorskim državljaninom Milanom Smolovićem prije otprilike tri tjedna oteti od strane nigerijskih militanata. No, današnji se dan za njih pokazao kao veliko olakšanje, nakon što su doznali da su njihovi najmiliji pušteni na slobodu.

Zanimljivo je to da obitelji dvojice otetih hrvatskih državljana, Luše i Garme, obavijest o tome da su članovi njihove obitelji oslobođeni, nisu primili iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, nego iz privatnih izvora.

Majka 28-godišnjeg Renata Garme iz Krapnja obavijest o oslobođenju svog sina, kako otkriva u razgovoru za Index,  primila je iz tvrtke Hydrodive Ltd., čiji je Garma zaposlenik. Supruga drugog otetog Hrvata, kako nam kaže, vijest je primila od poznanika iz Nigerije, te je neslužbenom informacijom o oslobođenju, priča nam uzbuđeno, "baratala" već rano ujutro.

"Jedna mi je obitelj koju poznajemo dolje dojavila da se priča da su oslobođeni. Supruga sam nakon osam sati ujutro samo kratko telefonski čula i kazao mi je da je živ i zdrav i da se uskoro vidimo.", kaže nam supruga otetog pomorca Marija Luša, dodavši kako se, prema njezinim saznanjima, povratak dvojice Hrvata očekuje u naredna dva do tri dana.

"Više nisam uspjela stupiti s njim u kontakt jer mu je valjda tijekom otmice otuđen i mobitel, kao i ostale stvari. A i to je bila delikatna operacija, i vojska je sudjelovala pri oslobođenju, vjerojatno su sva trojica sada pod zaštitom.", priča nam gospođa Luša, koja će u potpunosti, kako kaže, biti mirna, tek nakon što supruga vidi da izlazi iz aviona.

Ni ona, kao ni majka Renata Garme, ne namjeravaju praviti nikakav veliki doček. Ankica Garma, majka otetog 28-godišnjaka u razgovoru za Index, već umorna od silnih razgovora s novinarima, kratko je prokomentirala kako je sretna zbog oslobođenja, kao i njezini mještani, te da samo čeka sinovljev povratak kući.

Iako su strani mediji isprva neko vrijeme izvještavali o trojici otetih Hrvata, nakon nekog vremena doznalo se kako se radi o državljaninu Crne Gore, Milanu Smoloviću. Oslobođeni su djelatnici tvrtke HydroDive, a oteti su 19. veljače nedaleko od nigerijske luke Port Harcourt.

Kako je pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vinko Ljubičić ranije tijekom današnjeg dana kazao u razgovoru za Index, oslobođeni se osjećaju dobro, a nakon rutinskih liječničkih pregleda bit će prvim mogućim letom upućeni svojim obiteljima.

B.S.
Foto: AFP

Pročitajte više