Objavljen reprint knjige "Vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić i njegovo doba"

NAKON više od stotinu godina ponovno je objavljeno znamenito djelo poznatoga hrvatskog povjesničara Ferde Šišića "Vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić i njegovo doba (1350.1416.)" kao prvi naslov u novopokrenutoj "Hrvoje biblioteci", koju uređuje pjesnik i urednik Mile Pešorda.

Povjesničar Mladen Ančić u pogovoru knjizi ističe kako je riječ o Šišićevu magistralnom djelu koje se konačno pojavljuje u odavno zasluženom i neodgodivo potrebnom drugom izdanju.

Uz autorovu poznatu "Povijest Hrvata za vrijeme narodnih vladara", to je djelo, kako navodi Ančić, jedan od njegovih najboljih i svakako najčešće citiranih uradaka.

"Riječ je o djelu koje je i danas jedan od glavnih oslonaca za poznavanja povijesti cijeloga prostora od istočne obale Jadrana do Podunavlja na prijelomu XIV. i XV. stoljeća i samim time nezaobilazni dio moderne hrvatske historiografije", tvrdi Ančić, koji upozorava na autorovu poruku koja svoju aktualnost nije izgubila ni danas - o jedinstvenosti prostora hrvatskoga i bosanskoga kraljevstva.

Hrvoje Vukčić Hrvatinić (oko 1350.-1416.), veliki vojvoda bosanski, hrvatsko-dalmatinski ban, herceg splitski, znatno je utjecao na razvoj političkih prilika za vrijeme dinastičkih borbi za hrvatsko-ugarsko prijestolje.

Po narudžbi ili u njegovu čast nastale su dvije reprezentativne knjige - Hrvojev misal i Hvalov zbornik, pisane glagoljicom, odnosno bosančicom prije 600 godina.

"Tom knjigom željeli smo dati prilog obilježavanju 600. obljetnice Hrvojeva misala, velikog jubileja hrvatske kulture", izjavio je Pešorda.

Na ovitku knjige (288 str.), koja je objavljena kao reprint u nakladi samoborskoga izdavača "A. G. Matoš" i zagrebačke Naklade "Hrvoje", nalazi se obiteljski grb Hrvoja Vukčića Hrvatinića.

U izdanju Matice hrvatske knjiga je prvi put objavljena 1902. u Zagrebu.

Pročitajte više