Objavljena knjiga Ivana Dugandžića "Širokobriješka baština"

Ogranak Matice hrvatske iz Širokoga Brijega objavio je monografsku knjigu "Širokobriješka baština", Ivana Dugandžića u kojoj obrađuje kulturno nasljeđe toga hercegovačkoga mjesta.

"Sva umjetnička baština, od slikarstva, kiparstva pa do arhitektonskoga naslijeđa, zahtijevaju da ih se barem otkrije i evidencijski svrsta na popis vrijedne umjetničke baštine ili graditeljskoga nasljeđa te da im se kao našim nacionalnim dragocjenostima pruži odgovarajuća skrb", piše autor u predgovoru knjige.

Napominje kako je "svakodnevno uništavanje ili nestajanje našeg nacionalnoga bogatstva prevelika cijena za ljudski nemar."

U knjizi "Širokobriješka baština (208 str.) prikazani su arheološki lokaliteti mjesnih gomila, gradina, grobova i grobišta, ostatci starih crkava i fratarskih kuća, župne i podružne crkve, kapelice, spomen ploče, kipovi, skulpture i spomen-znaci, spomenici žrtvama rata i graditeljska baština.

Objavljeni su i slikovni zapisi navedenih lokaliteta, a na kraju knjige nalazi se popis literature, kazalo mjesta i imena.

Ivan Dugandžić (1966.) vojni je časnik. Proučava i zapisuje hrvatsku narodnu baštinu. Zajedno s fra Josipom Soptom objavio je monografiju "Župa Rasno"

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više