Objavljena knjiga Jose Orlandisa "Povijest kršćanstva"

Splitski nakladnik Verbum objavio je knjigu španjolskoga povjesničara Jose Orlandisa "Povijest kršćanstva", koja daje cjelovit i sažet prikaz povijesti kršćanstva i Katoličke crkve od početaka do danas.

U uvodu knjige autor napominje kako je nastojao sagledati socijalni, kulturni i politički kontekst razvoja kršćanstva.

Knjiga Povijest kršćanstva (212 str.) podijeljena je u trideset i pet poglavlja, a na početku svakoga poglavlja autor donosi kratki sažetak pitanja koja obrađuje.

Orlandis u svojoj knjizi "Povijesti kršćanstva" obrađuje početke kršćanstva, odnose sinagoge i opće crkve, poganskoga carstva i kršćanstva, život prve crkve, prvu kršćansku literaturu, Crkvu u kršćanskom Rimskom Carstvu, pokrštavanje društva, definiciju dogmi kršćanske vjere, crkvene oce, odnose kršćanstva i barbarskih naroda, asketski život i redovništvo, kršćanstvo u feudalnoj Europi, rađanje istočnoga raskola, papinsku i carsku vlast u srednjem vijeku, procvat kršćanstva, strukturu kršćanskoga društva, srednjovjekovna krivovjerja, krizu kršćanstva, zapadni raskol i koncilijarizam, prijelaz iz srednjega u novi vijek, Luthera i luteranstvo u Njemačkoj, protestantsku reformu u Europi, katoličku obnovu, vjerske ratove i konačni rascijep u kršćanstvu, veliko francusko stoljeće, monarhizam nasuprot papinstvu, protukršćansko prosvjetiteljstvo, vrijeme od revolucije do restauracije, odnose katolicizma i liberalizma, razdoblje Pija IX., kršćane pred novom društvenom zbiljom, svetoga Pija X. i krizu uzrokovanu modernizmom, razdoblje totalitarizma, religiozno-političke posljedice Drugoga svjetskoga rata i suvremeno kršćanstvo.

Na kraju knjige autor je uredio kronološku tablicu i kazalo imena.

Knjiga "Povijest kršćanstva" objavljena je na španjolskom jeziku 2000. u Madridu, a na hrvatski jezik preveo ju je Željko Matas.

Jose Orlandis poznati je španjolski povjesničar. Bavi se proučavanjem crkvene povijesti. Objavio je i knjigu o Katoličkoj crkvi u drugoj polovici 20. stoljeća "Olujna vremena".

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više