Objavljene nagrade "Vladimir Nazor"

NAGRADE "Vladimir Nazor" za 2002. godinu koje Republika Hrvatska dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti, te arhitekture i urbanizma, objavljene su danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Nagradu za životno djelo dobio je Gajo Peleš, a godišnju nagradu za književnost Andrijana Škunca za zbirku pjesama "Predivo sve užih dana".

Nagradu za životno djelo s područja glazbene umjetnosti dobila je sopranistica Božena Ruk-Fočić. Godišnju nagradu za glazbu dobio je Željko Brkanović za koncert koji je održan 14. prosinca prošle godine u Preporodnoj dvorani Palače Narodnog doma u Zagrebu. Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo za likovnu umjetnost dobio je istaknuti slikar Julije Knifer. Godišnju nagradu s područja likovnih umjetnosti dobio je Duje Jurić za izložbu u Gliptoteci HAZU-a prošle godine.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo s područja filmske umjetnosti dobio je istaknuti umjetnik animacije Borivoj Dovniković - Bordo. Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za video-filmsko djelo "Das Lied is aus Ivan Faktor". Nagradu za životno djelo za kazališnu umjetnost dobio je ugledni koreograf i plesni umjetnik Milko Šparemblek. Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" s područja kazališne umjetnosti dobio je Elvis Bošnjak za ostvarenje u drami "Nosi nas rijeka" u produkciji splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

S područja arhitekture i urbanizma nagradu za životno djelo "Vladimir Nazor" dobio je Ante Marinović-Uzelac. Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" s ovog područja dobio je Lenko Pleština za projekt vile na Pantovčaku broj 267 u Zagrebu.

O nagradama je govorio predsjednik Organizacijskog odbora nagrade akademik Nedjeljko Fabrio, naglasivši da je "kronologija dobitnika nagrade Nazor ujedno i zorna povijest kako blistave i lako dokazljive europskosti našega duha, tako i odanosti toga duha idealima čovječnosti i tolerancije u vremenima i u prilikama domaće netrpeljivosti i jala."

Nagrade se dodjeljuju kao godišnje i nagrade za životno djelo, a ove se godine dodjeljuju 43. put.

Svečanost dodjeljivanja nagrada bit će 19. lipnja, na rođendan Vladimira Nazora, u Preporodnoj dvorani HAZU-a u Opatičkoj ulici.

Nagrade za životno djelo, osim plakete, donose i novčanu nagradu od 40 tisuća kuna, a godišnje 20 tisuća kuna.

Pročitajte više