Obljetnica Krvavog Uskrsa na Plitvicama i prve žrtve rata Josipa Jovića

PRIJE 17 godina u redarstvenoj akciji "Plitvice", kojom su hrvatski policajci preuzeli kontrolu nad teritorijem i objektima Nacionalnog parka od srpskih pobunjenika, poginuo je Josip Jović, pripadnik specijalne policije i prva žrtva rata za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Nekoliko dana prije oružanog sukoba 31. ožujka 1991., Srbi iz obližnje Titove Korenice oružjem su zaposjeli područje NC Plitvice, u kojem su u vrijeme uskršnjih blagdana boravili i brojni strani turisti. Hrvatski državni vrh odlučio je da na područje Plitvica pošalje pripadnike specijalne policije kako bi uspostavili red a Plitvice i Korenicu (tamošnju policijsku postaju) vratili pod nadzor Hrvatske.

U rano nedjeljno jutro, autobusi sa policajcima su došli na područje Nacionalnog parka gdje su ih u zasjedi dočekali srpski pobunjenici, od kojih su mnogi bili policajci iz Policijske postaje u Korenici koja je otkazala poslušnost RH i postala dio Martićeve Milicije Krajine.

Otvorili su vatru na autobuse sa hrvatskim policajcima, koji su odgovorili paljbom i u razmjeni vatre je ubijen jedan srpski pobunjenik i policajac Josip Jović, 21-godišnji djelatnik MUP-a iz Aržana kod Imotskog, koji se već u ljeto 1990. odmah po zaoštrenju međunacionalnih sukoba uključio u policijske postrojbe.

Jović je pokošen rafalom koji mu je probio pancirku kod zgrade pošte u sklopu nacionalnog parka, ali nije odmah poginuo, nego u kolima hitne pomoći na putu do bolnice. Nekoliko dana poslije, pokopan je u rodnom Aržanu uz sve vojne počasti.

Posthumno je promaknut u čin bojnika HV-a i odlikovan brojnim odlikovanjima.

Sama akcija na Plitvicama je okončana pobjedom snaga hrvatske policije (Hrvatska vojska, odnosno ZNG, ustrojen je 20. travnja, neposredno poslije sukoba na Plitvicama). Osim poginulog Rajka Vukadinovića - prve srpske žrtve u ratu, Srbi su imali gubitke u 29 zarobljenih pripadnika njihovih paravojnih postrojbi, među kojima je bio i Goran Hadžić, vođa ekstremnih Srba iz Vukovara, koji će niti godinu poslije postati premijer tzv. RSK. Hadžić će poslije biti pušten iz zatvora, a trenutno je optuženik Haškog suda za ratne zločine na Ovčari i nalazi se u bijegu.

Daljnju eskalaciju sukoba na tom području, ali samo neposredno nakon akcije, spriječila je JNA, postavivši se kao "tampon zona" između sukobljenih snaga, jer tada se Armija još uvijek nije otvoreno svrstala na srpsku stranu.

Kao posljedicu sukoba, Srbi su dan poslije proglasili SAO Krajinu, a u mnogim dijelovima Hrvatske sa srpskim stanovništvom, Srbi su podignuli barikade kako bi spriječili hrvatske snage da uspostave kontrolu nad tim područjima. Tek mjesec dana nakon Plitvica (2. svibnja), hrvatska policija će također autobusima pokušati ući u srpsko uporiše Borovo Selo, ali će taj sukob završiti pokoljem 12 policajaca.

Jović je tako postao prva hrvatska žrtva u ratu, a sam dan sukoba na Plitvicama se uzima kao početak Rata u Hrvatskoj između hrvatskih vlasti i pobunjenih Srba, koji je okončan vojno-redarstvenom operacijom "Oluja" i pobjedom Hrvatske.

Z.A.
Foto: imotski.hr

Pročitajte više