Obljetnica oslobađanja Peruće

PALJENJEM svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenobilježja hrvatskom branitelju Anti Buljanu jedinom poginulom u akciji oslobađanja brane i hidroelektrane Peruće, danas su djelatnici HEP-a, rodbina i njegovi suborci obilježili taj događaj od prije dvanaest godina.

Na današnji dan 1993. postrojbe 126. brigade Hrvatske vojske i 16. Domobranske pukovnije, poslije topničke pripreme, u brzom su naletu oslobodile taj važni hidroenergetski objekt i sva naselja na tom prostoru koja su bila pod srpskom okupacijom od samoga početka agresije na Hrvatsku.

Prije nego je protjeran s Peruće srpski je agresor uspio aktivirati 20 tona opasnog eksploziva postavljenog u unutrašnjost brane. Namjera im je bila da tako nizvodno i to sve do Omiša izazovu katastrofu. No to im nije uspjelo budući da su inženjerci Hrvatske vojske, koji su unaprijed pripremili svu potrebnu mehanizaciju, uz pomoć djelatnika HEP-a i građevinara iz Sinja, brzom intervencijom i u opasnim uvjetima uspjeli spriječiti eksploziju.

Odmah nakon oslobođenja pristupilo se obnovi brane koja je sada podignuta za dva metra, pa je akumulacija povećana za 25 milijuna prostornih metara vode.

U pribranskoj hidroelektrani Peruća, koja ima dva agregata ukupne snage 40 megavata, pušten je u probni rad prvi obnovljeni agregat koji će sada imati snagu 30 megavata, 10 više od dosadašnjeg.

Na proljeće će se i drugi agregat obnovom pojačati na 30 megavata pa će Peruća proizvoditi 20 posto struje više nego do sada uz istu količinu protoka vode.

(Hina) xbper yvkn

Pročitajte više