Obrana tvrdi da Zebec laže, tužiteljstvo kaže da je "dezorijentiran"

U NASTAVKU suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića danas na Županijskom sudu u Zagrebu svjedoče prvi svjedoci.

Prvi je svjedočio bivši odvjetnik prvooptuženog Roberta Matanića, Zvonimir Zebec. Naime, Matanić tvrdi da ga je njegov bivši odvjetnik nagovarao na suradnju s Uskokom i povezao s istražiteljima kojima je, kako kaže, lažno svjedočio o naručiteljima.

> Prvi dan suđenja, 3. veljače

Zebec: Cvitan je brzo otišao sa sastanka s Matanićem

"Moj prvi kontakt s Matanićem je bio 30. listopada u policiji u Heinzelovoj, kada je on davao iskaz u mojoj nazočnosti koji se nalazi u spisu. Prije davanja iskaza ja i Matanić smo imali kratak razgovor. Matanić je tražio suradnju s DORH-om jer je bio spreman sve kazati, jer ni za što što mu se stavljalo na teret nije kriv. Sljedećega dana dao je iskaz pred istražnim sucem, ostao je pri tome što je kazao dan ranije. S obzirom na to da je iskazao želju za suradnjom, govorilo se o dobivanju statusa krunskog svjedoka. Ja sam mu objasnio sve u vezi toga statusa. Sljedeći dan podnosim Uskoku zahtjev za pokretanje postupka davanja statusa krunskog svjedoka. Taj zahtjev sam uputio osobno. Budući da se u međuvremenu ništa nije događalo u vezi tog zahtjeva, pismeno sam ga požurio. Matanić mi je u nekoliko navrata davao informacije koje sam prosljeđivao Uskoku, koje su bitne za slučaj i koje bi pojačale status krunskog svjedoka. U svoja je dva iskaza dao podatke koji nisu bili poznati, a to su dva imena - Milovanović i Gudurić, i ja sam doista mislio da je to važno i da mu zbog toga moraju dati status krunskog svjedoka. Nakon iskaza Marijanovića u Uskok sam od strane Matanića proslijedio jedno opširno pismo, jer je smatrao da je u tom iskazu iznesen niz laži i podmetanja. Ja sam pismo Matanića i moj prijedlog uputio Uskoku. Zatim sam poslao zahtjev za razgovor Uskoku na temu iskaza Tomislava Marijanovića. Matanić mi je, naime, rekao da on to može pobiti, zato sam tražio razgovor s Uskokom na Matanićev zahtjev. Na razgovoru smo bili nazočni Dinko Cvitan i predstavnik optužbe Slobodan Šašić, ja i Matanić. Cvitan je brzo otišao, rekao je: 'Nemojte o tome preda mnom'. Ostali smo Šašić, ja i Matanić. Matanić je zatim u prisutnosti Šašića iznio svoja saznanja. To je bilo u lipnju", rekao je Zebec na suđenju.

Na zahtjev da opiše što se točno dogodilo na sastanku, rekao je kako ne može jer je to bilo prije više od godinu dana. "Išlo se prema tome da se pobije iskaz krunskog svjedoka Marijanovića. Predložio sam suočenje Marijanovića i Matanića", rekao je Zebec i dodao da su se zapravo održala dva sastanka u Remetincu, jedan u lipnju, nakon iskaza Marijanovića, kojemu su nazočili Šašić, Cvitan i on, te jedan u prosincu, nakon kojeg je Matanić dao iskaz istražnom sucu.

Zebec kaže da nije osobno s Mladenom Bajićem razgovarao o dobivanju statusa krunskog svjedoka za Matanića, već da mu je Matanić kazao kako mu je Kralj prenio poruku o tome da bi mogao dobiti taj status. Također, tvrdi da Matanića ni na što nije morao nagovarati jer je ovaj sam inzistirao na suradnji s Uskokom. Navodi i kako tijekom sastanka sa Šašićem i Cvitanom ravnatelj Uskoka nije davao nikakva jamstva vezana uz Matanićev status.

Prije 22. prosinca popravio se Zebec nakon zbrkanog iskaza koji je dao, Matanić mu nije spominjao Slobodana Đurovića. No, tada ga je istaknuo kao glavnog organizatora atentata. Nakon toga je, dodaje Zebec, na svakom ročištu pokušao aktualizirati pitanje krunskog svjedoka za Matanića.

Matanić ispituje Zebeca: Ali rekli ste da je dolazak ravnatelja Uskoka važna činjenica?!

Zebec je kazao kako je točno da je Matanić tražio od njega da se o svim informacijama koje mu je davao obavijeste tijela, ali nije, kaže, tražio da se o tome obavijesti sud. "Razgovarali smo o Uskoku", objasnio je Zebec na Matanićeva pitanja i dodao da je sve radnje koje je poduzimao, poduzimao u dogovoru s branjenikom.

"Ja sam prezentirao Mataniću koje su zakonske mogućnosti i procedura za dobivanje statusa krunskog svjedoka. A branjenik je pokazao energičnu volju za suradnjom", ustvrdio je Zebec i dodao kaku mu je Matanić objasnio kako to želi napraviti zato da ne bi odgovarao za nešto što je počinio netko drugi. "Točno je da sam rekao da Uskok temeljito radi i da je dolazak ravnatelja Uskoka vrlo važna činjenica, ali nisam govorio da postoji ikakva garancija. Matanić je više puta iskazao strah da bi mogao biti izigran, ali nikakvih garancija od strane Uskoka nije bilo", tvrdi Zebec.

Obrana: Zebecov iskaz nije istinit

Obrana je nakon pauze ocijenila da je iskaz odvjetnika Zvonimira Zebeca neistinit. Tvrde kako je zanijekao sastanak od 22. prosinca i da je govorio o sastanku iz lipnja, ali na taj način da izbjegne pitanja o garancijama koje je očekivao provoptuženi Robert Matanić.

Tvrde kako je neistinito govorio o učestalosti kontakata s Uskokom te zahtijevaju da se traže službeni podaci iz zatvora u Zagrebu, kao i podaci od telefonskih i mobilnih operatera o telefonskim kontaktima Zebeca s Uskokom, da bi se utvrdilo koliko je intenzivna ta komunikacija bila u razdoblju od 30. listopada 2008. do razdoblja kada je Zebec prestao biti braniteljem optuženika.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić suglasan je da se iz zatvora pribave podaci o posjetima te je tražio dopunsko svjedočenje Zebeca. "On je danas bio dezorijentiran u vremenu", komentirao je Šašić Zebecov iskaz.

Suđenje se nastavlja 17. veljače. Suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića počelo je 3. veljače. Uskok je za ubojstvo optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića. Nitko od optuženih ne osjeća se krivim.

Pročitajte više