Obrat u aferi Špijunaža u Srbiji. Sud: Optuženi nisu suradnici hrvatske tajne službe

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DOŠLO je do preokreta u tzv. aferi Špijunaža, jer je sud u Srbiji utvrdio da nema dokaza da su Dražen Letić i Nikola Kajkić suradnici hrvatske tajne službe, piše u nedjelju Jutarnji list.

Ni s čim nije dokazano da je Nikola Kajkić u inkriminirano vrijeme radio za hrvatsku Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA). Ni s čim nije dokazano da je Kajkić u inkriminirano vrijeme radio za hrvatsku policiju. Nije utvrđeno u kakvoj bi vezi Branimir Glavaš bio sa SOA-om. Nejasno je kako se krivotvorenom potvrdom kojom se diskreditira hrvatski državni tužitelj pomaže rad SOA-i - to su, među ostalim, zaključci rješenja drugostupanjskoga suda u Novom Sadu kojim je ukinuta nepravomoćna osuđujuća presuda dileru kokaina Draženu Letiću, kojega su srpska obavještajna služba (BIA) te srpsko tužiteljstvo optužili da je bio hrvatski špijun te da je predsjedniku hrvatskoga Nacionalnoga sindikata policije Nikoli Kajkiću dostavljao sigurnosno osjetljive podatke.

Među ostalim, potvrdu koju je u hrvatskome saboru pokazao saborski zastupnik i optuženik za ratne zločine Branimir Glavaš, a prema kojoj je osječki tužitelj Miroslav Kraljević kao dragovoljac JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku. Kako se ispostavilo, riječ je o krivotvorenome dokumentu, a Državno odvjetništvo je zbog izrade toga dokumenta pokrenulo istražne radnje protiv nepoznate osobe.

Akcija Familia

Kao što je poznato, Letić je bio osumnjičen u akciji hrvatske policije Familia zbog sudjelovanja u krijumčarenju 660 kilograma kokaina, a nedavno je putem videolinka iz Beograda na osnovi nagodbe s USKOK-om i osuđen na dvije godine zatvora. Međutim, od epizode vezane za kokain zanimljivije je ono što se s Letićem događalo u međuvremenu.

Naime, kada su započela uhićenja u akciji Familia, Letić, koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, zatekao se u Srbiji te je na osnovi hrvatske tjeralice uhićen. No, osim po hrvatskim optužbama za kokain, Letića je srpska policija uhitila i zbog optužbi za špijunažu, točnije da je Kajkiću, kojega je srpska BIA označila kao obavještajca hrvatske SOA-e, dostavljao podatke o postupcima za ratne zločine na Ovčari, ali i da mu je dao krivotvoreni ratni put osječkoga tužitelja Kraljevića prema kojemu je Kraljević kao dragovoljac JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku 1991.

Hrvatska SOA demantirala je da su Kajkić i Letić njihovi suradnici. Međutim, prema toj "koktel-optužnici" srpskoga tužiteljstva za špijunažu, Letić je u studenome prošle godine na Višem sudu u Sremskoj Mitrovici bio nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora kao hrvatski špijun, što dosad u javnosti uopće nije bilo poznato, donosi Jutarnji list.

Pročitajte više

 

Pročitajte više