Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"

Ilustracija: EPA

Jordan je objavio u nedjelju da počinju veliki vojni manevri u kojima sudjeluju kopnene, pomorske i zračne snage iz 33 zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U vježbama pod nazivom Eager Lion sudjeluju i Njemačka, Italija, Španjolska i Kanada. Manevri završavaju 23. svibnja, rekao je glasnogovornik jordanske vojske, pukovnik Mustafa al-Hajari.

On je ustrajao na tomu da manevri nisu povezani s ratom između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

Kazao je da će se snage koje sudjeluju u vježbama posebno uvježbavati za "suočavanje s prijetnjama terorističkih organizacija" i prijetnji koju predstavljaju dronovi i projektili različitih dometa.

Najveća vježba od 2011.

Glasnogovornik nije precizirao koliko vojnika sudjeluje u manevrima, no kazao je da je riječ o najvećoj vježbi od prvog izdanja Eager Liona 2011. godine.

Među zemljama koje će sudjelovati u manevrima su još Poljska, Norveška, Rumunjska, Japan, Australija te nekoliko arapskih zemalja poput Egipta, Saudijske Arabije, Iraka, Maroka i Libanona.

Jordan, Izraelu susjedna država s kojom je povezan mirovnim sporazumom od 1994., ključni je partner Washingtona u regiji.

Pročitajte više