"Obrnuta genetika" mogla bi ponuditi novo cjepivo protiv gripe

NOVE tehnike proizvodnje cjepiva protiv gripe trebale bi omogućiti bržu reakciju na pojavu novih tipova virusa gripe, piše časopis Nature.

Zdravstvene službe zabrinjava rani početak sezone gripe u Europi i SAD-u, već početkom listopada, a stručnjaci još ne znaju hoće li se broj slučajeva smanjiti ili će narasti do razine epidemije.

Ovogodišnja gripa navodi stručnjake na pomisao o promjeni načina proizvodnje cjepiva. Sojevi virusa korišteni za proizvodnju ovogodišnjega cjepiva ne uključuju i ovogodišnji najčešći virus tipa A (H3N2), podvrste fujian, iako stručnjaci misle da bliski soj panama može pružiti djelomičnu zaštitu i od tipa fujian.

U nekim dijelovima SAD-a liječnici su ostali bez cjepiva s umrtvljenim virusom, koji se masovno proizvodi u kokošjim jajima.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije kažu da su za virus tipa fujian znali već i na svojem sastanku održanom u veljači 2003, na kojemu su odlučili za koje će se vrste virusa proizvoditi cjepivo za sjevernu Zemljinu hemisferu. Inače, odluka se donosi posebno za svaku godinu jer virus gripe brzo mutira, mijenjajući dva gena koji upravljaju stvaranjem bjelančevina zvanih hemaglutinin i neuraminidaza, na ovojnici virusa.

U laboratorijima Svjetske zdravstvene organizacije nisu uspjeli na vrijeme pronaći soj virusa tipa fujian koji bi se mogao uzgajati u kokošjim jajima, pa ga nisu mogli uključiti u ovogodišnje cjepivo. Pri proizvodnji odgovarajućega soja, znanstvenici virus iz prirode poput virusa tipa fujian ubrizgavaju u jaja zajedno s drugim sojem virusa gripe koji brzo raste. Ta dva virusa razmijene svoje gene, a znanstvenici zatim takav virus vade iz jaja i šalju ga proizvođačima cjepiva koji od njega u desecima milijuna jaja proizvode virus, koji kasnije umrtvljen ulazi u cjepivo. Problem je u tome što je za cijeli postupak potrebno i do šest mjeseci.

Zbog toga stručnjaci smatraju da bi tzv. "tehnika obrnute genetike" mogla omogućiti brzi razvoj soja pogodnog za proizvodnju cjepiva u laboratorijima. Tom bi se tehnikom u laboratorijima soj potreban za cjepivo stvarao izravnim spajanjem gena virusa.

Cjepiva protiv gripe dobivena na taj način još nisu klinički ispitana, a proizvođače cjepiva vjerojatno bi obeshrabrila i potreba dobivanja dopuštenja od tvrtke MedImmune iz Gaithersburga u am. saveznoj državi Maryland, koja je vlasnik patenta za uporabu te tehnike.

Svjetska zdravstvena organizacija organizirat će niz sastanaka između proizvođača cjepiva, regulatornih tijela vlasti i drugih zainteresiranih strana u Ženevi, u veljači sljedeće godine, kako bi se razmotrila ova problematika, izjavio je Klaus Stohr, voditelj programa borbe protiv gripe. Osim toga, Svjetska znanstvena organizacija nastoji, u suradnji s američkim zdravstvom, započeti klinička ispitivanja tehnike "obrnute genetike" krajem 2004. godine.

Stručnjaci smatraju i da bi se cjepivo moglo masovno proizvoditi u kulturama stanica sisavaca, koje bi se mogle pripremiti za proizvodnju u roku od dva tjedna, za razliku od jaja koja se moraju naručiti šest mjeseci unaprijed. Iako proizvođači cjepiva tek trebaju dokazati da bi takva proizvodnja bila jeftina kao proizvodnja iz jaja, ona će u Europi biti dopuštena i dostupna do 2005. godine. Iako te tehnike ne mogu spriječiti gripu ove sezone, poslužit će za borbu protiv budućih, agresivnijih virusa gripe.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više