Obustavljena potraga za nestalim nautičarom

Foto: Hina

NACIONALNA središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestila je Ministarstvo mora o obustavi koordinirane potrage za nestalim nautičarom u splitskom akvatoriju, za kojim se tragalo od 12. kolovoza kada je u popodnevnim satima prijavljen njegov nestanak nakon pada u more s jedrilice Anja.

U potragu su bili uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi, plovila Lučke kapetanije Split i ispostava, ispomoć šibenske i pločanske Lučke kapetanije, plovila pomorske policije i zrakoplovi Obalne straže. Za nestalim je tragalo i nekoliko civilnih posada.

Zrakoplovi su obavljali prelete u širem području traganja, što je uz splitski arhipelag uključivalo i srednji dio Jadranskog mora, obale otoka Svetac, Brusnik, Biševo, Sušac i Vis. Nažalost, potraga nije rezultirala pronalaskom, izvijestili su u Ministarstvu mora.

Jedrilica bez kontrole

61-godišnji Nedim Dž., državljanin Kanade rođen u Sarajevu, pao je s jedrilice Anja, a njegova suputnica, 50-godišnja V. B. bacila mu je kolut za spašavanje. Bilo je nevrijeme, nije ga uspio dohvatiti. Nesreća se dogodila dok je Nedim pokušavao razviti jedro jer je na jedrilici otkazao motor.

V. B. uspjela je pozvati pomoć tek nakon dva sata jer na području između Jabuke i Visa nije bilo signala. Pokušali su je predvečer evakuirati helikopterom s jedrilice koja je plutala bez kontrole, ali se od toga odustalo zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Jedrilicu je u tegalj uzeo brod Lučke kapetanije sa zapovjednikom Teom Pavićem te je doteglio u Maslinicu na Šolti.

 

 

Pročitajte više