VREMENSKA PROGNOZA

Prohodnost cesta

ažurirano 15.8.2022. 05:59
Pojačan je promet na važnijim cestama, gradskim cestama i obilaznicama, prilazima turističkim središtima, oko marijanskih svetišta, trajektnim lukama i pristaništima te pojedinim graničnim prijelazima.
Danas, na blagdan Velike Gospe, zabrana za teretna motorna vozila iznad 7,5 t je od 14:00 do 23:00. Zabrane nema na autocestama te na državnoj cesti DC1.

Očekuje se veći broj hodočasnika na cestama i pojačani promet oko marijanskih svetišta. Sudionike u prometu pozivamo na oprez. Kretanje većeg broja vozila i pješaka državnim i županijskim cestama očekuje se od ranijih jutarnjih sati, a povratak hodočasnika u poslijepodnevnim satima, Pješake pozivamo da zbog vlastite sigurnosti poštuju prometna pravila, da se kreću pločnikom ili uz krajnji rub ceste te koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti. Vozače pozivamo na strpljenje i pridržavanje prometnih pravila, te napominjemo da se zbog produženog vikenda očekuje pojačani promet na svim važnijim cestama.

Od 17. kolovoza do 18. studenoga 2022. god. na državnoj cesti DC1 Gračac-Knin zbog radova na nadvožnjaku Sučević bit će zabranjen promet za teretna vozila i autobuse. Obilazak: Gračac-Obrovac-Benkovac-Knin (DC27-DC56-DC59-DC1, u dužini od oko 115 km). Ostala vozila prometuju naizmjence, uz semafore.
ZATVORENE DIONICE CESTA ZBOG RADOVA:
 • DC2 Vukovar-Ilok između naselja Sotin i Opatovac (do 19.04.2023.);
 • DC14 Andraševec-Bračak kod Zaboka (do 30. rujna);
 • DC30 Ulica V.Nazora u Petrinji (do daljnjeg);
 • DC38 na mostu u Kusonjama (do 20.prosinca);
 • DC62 Ravča-Vrgorac (do 16.studenog);
 • DC205 u Gubaševu (do 5. rujna);
 • DC213 Nemetin-Dalj između Nemetina i Aljmaša (do 15.studenog);
 • DC417 Osijek (Vukovarska ulica)-Nemetin (do 15. prosinca);
 • DC544 od Prgomelja do Velikih Sredica kod Bjelovara (do 30. studenog);
 • DC637 kroz naselje Petrijevci (do 1. listopada).

PRIVREMENA PROMETNA SIGNALIZACIJA:

A6 Rijeka-Zagreb

 • do 15.studenog radovi su između 9. i 14. km, vozi se jednim prometnim trakom u smjeru Rijeke i po dva prometna traka u smjeru Zagreba, zona radova uključuje i tunel Veliki Gložac (od 09. do 11. km) u smjeru Rijeke

A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva

 • radi smanjenja gustoće prometa i kolone vozila u smjeru čvora Šmrika (D8) i mosta Krk (D102, postavljena je nova privremena regulacija prometa, a na snazi je tijekom cijele turističke sezone (do 19. rujna 2022. god.) Obilazak za smjer SPLIT/CRIKVENICA: izlaz A7 (čvor Križišće) - D8 (Kraljevica) - D8 (Šmrika).

A9/A8 Istarski ipsilon

 • između čvorova Lupoglav i Veprinac (A8), zbog izgradnje druge cijevi tunela Učka, vozi se uz privremenu regulaciju prometa; između čvorova Lupoglav i Vranja (A8) zabranjen je promet za izvanredne prijevoze šire od 3,00 m, a posebna je regulacija prometa u vrijeme miniranja


PELJEŠKI MOST

Najava radova:

 • Od utorka, 16. do subote, 20. kolovoza u noćnim satima između 22:00 i 06:00 ujutro zbog ispitivanja opreme u tunelima za sav promet bit će zatvorena državna cesta D674 između čvorova Brijesta i Zaradeže.
 • U utorak (16. kolovoza) od 8:30 do 17:00 bit će postavljena privremena prometna signalizacija u smjeru Komarna-Brijesta, zbog radova na pilonima Pelješkog mosta.

Pelješki most i pristupne ceste namijenjene su isključivo prometu motornih vozila te se njima ne smiju kretati pješaci, biciklisti i motorna vozila koja ne mogu razviti brzinu veću od 60 km/h. Na svim su čvorištima postavljeni prometni znakovi. Mole se vozači da zaustavni prometni trak na Pelješkom mostu koriste isključivo u slučaju izvanredne situacije (kvar na vozilu, prometna nezgoda i sl).

ODLUKA O OGRANIČENJU PROMETA NA DRŽAVNOJ CESTI DC414 TE PELJEŠKOM MOSTU I PRISTUPNIM CESTAMA

Sukladno odluci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te uprave Hrvatskih cesta, ograničava se promet teretnim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5t po Pelješkom mostu i njegovim pristupnim cestama. Ograničenje se ne odnosi na teretna vozila koja imaju utovar ili istovar na području poluotoka Pelješca (i okolnim otocima na tom području), koja imaju dozvolu za izvanredni prijevoz kao i za vozila hitnih službi, oružanih snaga RH, vozila za održavanje cesta te vozila gradilišta. U potpunosti je zabranjen prijevoz opasnih tvari po Pelješkom mostu i pristupnim cestama, od čvora Komarna do čvora Prapratno.


Granični prijelazi

ažurirano 15.8.2022. 05:50
Prijelazno mjesto Zlogonje–Meje mogu koristiti samo hrvatski i slovenski korisnici pograničnih isprava. Mole se svi ostali putnici da za prelazak državne granice koriste najbliže granične prijelaze – Dubravu Križovljansku-Zavrč ili Cvetlin-Zgornji Leskovec.
Izmjenom Pravilnika o ograničenju cestovnog prometa u Republici Sloveniji, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2021., zabranjuje se promet teretnih vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona nedjeljom i praznicima od 08:00 do 22:00 sata, a ne kao do sada do 21:00 sat.

Stupanjem na snagu nove Odredbe (Odredba o omejitvi prometa na cestah u Republici Sloveniji) koja se odnosi na teretna motorna vozila iznad 7,5 tona, očekuje se otežano prometovanje drugih sudionika u prometu na DC6 na relaciji Ribnik-Žakanje-GP Jurovski Brod i stvaranje kolona teretnih motornih vozila iznad 7,5 tona neposredno prije GP Jurovski Brod i to poglavito na raskrižju DC6-DC228 zbog nedovoljnog broja parkirališnih mjesta predviđenih za parkiranje teretnih motornih vozila na teretnom terminalu na GP Metlika i GP Jurovski Brod, kao i nemogućnosti isključivanja teretnih motornih vozila van kolnika DC6 na zato predviđena mjesta. Mole se vozači teretnih motornih vozila na koje se odnosi zabrana prometovanja u Republici Sloveniji da s teretnim vozilima nedjeljom i praznicima do 22:00 sata ne prometuju prema DC6 relacijom Ribnik – GP Jurovski Brod.

Na graničnom prijelazu Svilaj od 1. siječnja, osim putničkog prometa, moguć je promet putnika i roba, ali zbog ograničenja na BIH strani uz robe koje podliježu inspekcijskim službama, do daljnjeg neće moći prometovati robe koje podliježu trošarini.

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

INFORMACIJE MUP-a O ČEKANJIMA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

Čekanje na graničnim prijelazima
Izvor: MUP (15.08.2022. 05:43)

Bosna i Hercegovina - Hrvatska

Ulaz Izlaz
Stara Gradiška (Bosanska Gradiška) 1 hT: 15.8.2022. 5:43:05 -Nema podataka -Nema podataka -Nema podataka

Slovenija - Hrvatska

Ulaz Izlaz
Macelj (Gruškovje) do 30 min.T: 15.8.2022. 5:03:35 -Nema podataka -Nema podataka -Nema podataka

Pomorski promet

ažurirano 15.8.2022. 05:50
U pomorskom prometu nema poteškoća.
Izmjene u redu plovidbe:
 • do 2. listopada trajekt na liniji Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ u polascima iz Suđurđa prema Dubrovniku srijedom u 14:00 sati pristaje i u luku Koločep.

Jadrolinija:

 • prodajno mjesto u Ravi privremeno prestaje s radom,
 • prodajno mjesto u Vodicama do daljnjega je otvoreno od ponedjeljka do subote od 11:00 do 12:00 i od 17:00 do 18:00, a nedjeljom i blagdanom od 14:00 do 15:00 i od 17:00 do 18:00 sati.

Preporučamo putnicima kupovinu karata putem web stranice Jadrolinije, mobilne aplikacije ili kupovinu karata na ostalim prodajnim mjestima. Iznimno je moguće kartu kupiti i na brodu.

Jadrolinijin red plovidbe za 2022. godinu https://www.jadrolinija.hr/redovi-plovidbe-i-cijene/lokalne-linije-2022-

Državne trajektne, brodske i brzobrodske linije (redovi plovidbe s cjenicima za 2022. godinu) http://agencija-zolpp.hr/linije/

Željeznički promet

ažurirano 15.8.2022. 05:50

Stanje u željezničkom putničkom prometu

Do daljnjega putnike će prevoziti autobusi između kolodvora Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica.

Zbog smanjene brzine prometovanja između kolodvora Dugo Selo i Novska moguća su kašnjenja vlakova oko 15 minuta.

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama:

- između kolodvora Križevci i Mučna Reka te Koprivnica i Botovo na pruzi državna granica – Botovo – Dugo Selo

- između kolodvora Zaprešić i Zabok na pruzi Zaprešić – Čakovec

- između kolodvora Novska i Sunja na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska

- između kolodvora Ivanec i Golubovec na pruzi Varaždin – Golubovec

- između kolodvora Dalj i Osijek Donji grad na pruzi Koprivnica – Dalj

- između kolodvora Skrad i Rijeka na pruzi Zagreb GK – Rijeka.

Zbog radova promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju kašnjenja na pruzi državna granica – Savski Marof – Zagreb GK između kolodvora Zagreb Zapadni kolodvor i Podsused TV od 8.35 do 14.30 sati.Dodatne informacije o organizaciji prijevoza putnici mogu dobiti na:

• telefonskim brojevima 060 333 444 (cijena poziva iz fiksne mreže je 1,74 kn/min, a iz mobilne 2,96 kn/min, HT d.d.), 01 3782 583
• internetskoj stranici HŽ Putničkog prijevoza http://www.hzpp.hr/stanje-u-prometu
• internetskoj stranici HŽ Infrastrukture http://www.hzinfra.hr/ – Radovi na mreži

Ograničenja za teretna vozila

ažurirano 14.8.2022. 00:24

ODLUKA O OGRANIČENJU PROMETA NA DRŽAVNOJ CESTI DC414 TE PELJEŠKOM MOSTU I PRISTUPNIM CESTAMA
I

 • Ograničava se promet teretnim vozilima čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona na dijelu državne ceste DC414 od raskrižja DC8-DC414 do čvora Prapratno te od čvora Prapratno do čvora Komarna (Pelješki most i pristupne ceste).
II.

Ograničenje iz točke I. ove Odluke ne odnosi na teretna vozila u sljededim slučajevima:

 • ukoliko se utovar iii istovar obavlja na području Pelješkog poluotoka, ili na otocima Mljet, Korčula, Lastovo,
 • ukoliko je sjedište prijevoznika na području PeIješko poluotoka, iii na otocima Mljet, Korčula ili Lastovo,
 • ukoliko je dozvolom za izvanredni prijevoz određeno korištenje cesta kojima je ograničen promet ovom Odlukom,
 • ukoliko je promet alternativnim cestovnim pravcem onemogućen za teretna vozila iz točke I. ove Odluke,
 • ukoliko prometuju vozila hitnih službi vozila oružanih snaga Republike Hrvatske i vozila za održavanje cesta, elektroenergetskih i sličnih nstalacija te vozila gradilišta Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

Prijevoz opasnih tvari Pelješkim mostom i pristupnim cestama na dijelu od čvora Komama do čvora Prapratno ovom Odlukom se ograničava u potpunosti.

ODLUKA O OGRANIČENJU PRIJEVOZA OPASNIH TVARI NA DRŽAVNOJ CESTI DC414 TE PELJEŠKOM MOSTU I PRISTUPNIM CESTAMA
I.

 • Ograničava se prijevoz opasnih tvari na dijelu državne ceste DC414 na dijelu od raskrižja s državnom cestom DC8 do čvora Prapratno.
II.
Ograničenje iz točke I. ove Odluke ne odnosi na teretna vozila u sljedećim slučajevima:
 • ukoliko se utovar ill istovar obavija na području Pelješkog poluotoka ili na otocima Mljet, Korčula, Lastovo,
 • ukoliko je sjedište prijevoznika na području Peljetškog poluotoka, Ili na otocima Mijet, Korčula, Lastovo,
 • ukoliko prometuju vozila hitnih službi, vozila oružanih snaga Republike Hrvatske i vozila za održavanje cesta, elektroenergetskih i sličnih instalacija te vozila gradilišta.

Ovom Odlukom se u potpunosti ograničava prijevoz svih opasnih tvari Pelješkim mostom pristupnim cestama na dijelu od čvora Komama do čvora Prapratno.

IV.

Ova Odluka stupa na snagu dana 26.7. 2022, a provodi se od 26.7.22. do 1.1.23.PRAVILNIK O ODREĐIVANJU JAVNIH CESTA PO KOJIMA SE MORA ODVIJATI TRANZITNI PROMET TERETNIH VOZILA KROZ REPUBLIKU HRVATSKU

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom određuju se javne ceste po kojima se smije odvijati tranzitni promet vozila ili skupa vozila sa ili bez tereta čija ukupna masa prelazi 7,5 tona i/ili koja su sama ili s priključnim vozilom dulja od 14 metara.

(2) Pod tranzitnim prometom podrazumijeva se prijevoz iz jedne zemlje u drugu preko teritorija Republike Hrvatske bez utovara ili istovara robe u Republici Hrvatskoj.

Članak 2.

(1) Tranzitni promet teretnih automobila iz članka 1. ovog Pravilnika mora se odvijati sljedećim javnim cestama:

AUTOCESTE

 • A1 Zagreb (čvorište Lučko (A3)) – Karlovac – Bosiljevo – Split – čvorište Ploče (A10) – Karamatići (D425) 481,80
 • A2 G.P. Macelj (granica Rep. Slovenije) – Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir (A3) 61,00
 • A3 G.P. Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – G.P. Bajakovo (granica Rep. Srbije) 306,00
 • A4 G.P. Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka (A3)) 97,00
 • A5 Čvorište Osijek (D2) – Đakovo – čvorište Sredanci (A3) 55,00
 • A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica (A7)) 81,00
 • A7 G.P. Rupa (granica Rep. Slovenije) – Matulji – Orehovica – čvorište Draga (D404) 31,40
 • A8 Čvorište Kanfanar (A9) – Pazin – Lupoglav – čvorište Matulji (A7) 64,00
 • A9 Čvorište Umag (D510) – čvorište Kanfanar – čvorište Pula (D66) 76,30
 • A10 G. P. Nova Sela (granica Republike Bosne i Hercegovine) – čvorište Ploče (A1) 8,80
 • A11 Zagreb (čvorište Jakuševec, A3) – čvorište Lekenik (A11) 29,30
DRŽAVNE CESTE
 • DC 1 Čvorište Krlovac (A1) – Ličko Petrovo Selo (D217) 87,30
 • DC 2 G.P. Dubrava Križovljanska (gr. R. Slovenije) – Varaždin (D528) 33,60
 • DC 2 Osijek (D34) – (D213) 7,10
 • DC 5 G.P. Terezino Polje (gr. R. Mađarske) – Virovitica – V. Zdenci – Daruvar – Okučani – G.P. St. Gradiška (gr. BiH) 123,10
 • DC 6 G.P. Jurovski Brod (gr. R. Slovenije) – Ribnik – Karlovac (D1) 32,00
 • DC 6 G. P. Dvor (gr. BiH) – Dvor (D47) 2,40
 • DC 7 G.P. Duboševica (gr. R. Mađarske) – Beli Manastir – Osijek (D2) 42,30
 • DC 7 Čvorište Velika Kopanica (A3) – G.P. Sl. Šamac (gr. BiH) 13,60
 • DC 8 Čvorište Čeveljuša (D415) – G.P. Klek (gr. BiH) – G.P. Zaton Doli (gr. BiH) – Dubrovnik – G.P. Karasovići (gr. Crne Gore) 122,40
 • DC 30 Čvorište Lekenik (A11) – Petrinja – Hrv. Kostajnica (D47) 50,90
 • DC 34 D. Miholjac (D53) – Osijek (D2) 37,96
 • DC 46 G.P. Tovarnik – (gr. R. Srbije) – Vinkovci (D55) 43,60
 • DC 47 Čvorište Novska (A3) – G.P. Jasenovac (gr. BiH) 9,10
 • DC 47 Hrvatska Kostajnica (D30) – Dvor (D6) 24,50
 • DC 53 G.P. D. Miholjac (gr. R. Mađarske) – Donji Miholjac (D34) 6,51
 • DC 53 Slavonski Brod (D514) – G.P. Sl. Brod (gr. BiH) 8,50
 • DC 55 Čvorište Županja (A3) – Županja (D214) 4,80
 • DC 55 Županja (D214) – G. P. Županja (gr. BiH) 3,10
 • DC 60 Trilj (D220) – Čaporice (D220) 4,10
 • DC 60 Čaporice – Cista Provo – Imotski – G.P. Vinjani Donji (gr. BiH) 51,90
 • DC 212 D7 – Kneževi Vinogradi – G.P. Batina (gr. R. Srbije) 22,10
 • DC 213 D2 – G.P. Erdut (gr. R. Srbije) 26,60
 • DC 217 Ličko Petrovo Selo (D1) – G.P. Ličko Petrovo Selo (gr. BiH) 3,00
 • DC 220 Čvorište Bisko (A1) – Čaporice (D60) – Trilj – G.P. Kamensko (gr. BiH) 28,90
 • DC 425 ČCP Karamatići (A1) – čvorište Čeveljuša (D8) 8,60
 • DC 510 Čvorište Umag (A9) – G. P. Kaštel (gr. R. Slovenije) 3,00
 • DC 514 Slavonski Brod (D53) – Slavonski Brod (D423) 2,00
 • DC 519 Dalj (D213) – Borovo (D2) 16,20
 • DC 525 Čvorište Slavonski Brod zapad (A3) – Slavonski Brod (D53) 2,20
 • DC 528 Varaždin (D2) – čvorište Varaždin (A4)
TRANZITNI PROMET IZ HRVATSKIH LUKA

IZLAZ IZ LUKE BRŠICA (RAŠA)
 • DC 421 Most Raša (D66) – luka Bršica 3,60
 • DC 66 Čvorište Pula (A9) – Most Raša (D421) 28,70
IZLAZ IZ LUKE RIJEKA
 • DC 404 Rijeka (D8) – Luka Brajdica – čvorište Draga (A7) 4,00
IZLAZ IZ LUKE ZADAR
 • DC 424 Zadar (luka Gaženica) – čvorište Zadar 2 (A1) 17,60
IZLAZ IZ LUKE ŠIBENIK
 • DC 58 Šibenik (luka) – čvorište Ražine (D8) 2,60
 • DC 8 Čvorište Vidici (D33) – čvorište Ražine (D58) 1,00
 • DC 33 Čvorište Šibenik (A1) – čvorište Vidici (D8) 4,30
IZLAZ IZ LUKE SPLIT
 • DC 410 Trajektna luka Split – čvorište Poljička cesta / Zbora narodne garde (D8) 4,00
 • DC 8 Čvorište Bilice (D1) – čvorište Poljička cesta / Zbora narodne garde (D410) 2,00
 • DC 1 Čvorište Dugopolje (A1) – Čvorište Bilice (D8) 12,60
IZLAZ IZ LUKE PLOČE
 • DC 425 Čvorište Čeveljuša (D8) – Luka Ploče 1,30
IZLAZ IZ LUKE DUBROVNIK
 • DC 420 Sustjepan (D8) – luka Gruž 2,80
IZLAZ IZ LUKE VUKOVAR
 • DC 2 Luka Vukovar – Borovo (D55) 2,70
 • DC 55 Borovo (D2) – Vinkovci – Čvorište Županja (A3) 40,17
IZLAZ IZ LUKE OSIJEK
 • DC 417 Riječno pristanište Osijek – D2 2,30
IZLAZ IZ LUKE SLAVONSKI BROD
 • DC 423 Riječno pristanište Slavonski Brod – Slavonski Brod (514) 6,20
 • DC 514 Slavonski Brod (514) – čvorište Slavonski Brod istok (A3)


ŽC3124 g.ž-Voloder-Kutina-Novska i ŽC3252 od Novske (DC312)-Borovac-granica Sisačko-moslavačke županije

Do 01. ožujka 2023. je zabrana prometa teretnim automobilima s priključnim vozilom, osim za vozila trgovačkih društava ili obrta koji imaju sjedište uz županijske ceste na kojima je zabranjen promet, te vozila koja uz te ceste obavljaju utovar, istovar ili servis vozila. Sva vozila koja koriste županijske ceste na kojima je zabranjen promet iz stavka 1. obvezna su za prometovanje do sjedišta ili mjesta utovara/istovara koristiti najkraću dionicu od autoceste A3. Obilazna cesta za promet u svezi zabrane iz točke 1. ove Odluke je autocesta A3.

Prometna prognoza

ažurirano 14.8.2022. 09:24
PROMETNA PROGNOZA ZA 15. KOLOVOZA 2022.

Zbog veće gustoće prometa očekuju se povremena usporavanja, vožnja u koloni u pokretu ili kraći zastoji na pojedinim dionicama autocesta, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i čvora Matulji, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), otoku Krku i Krčkom mostu (DC102), na prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te pojedinim graničnim prijelazima.

Uglavnom u gorju te na dijelu sjevernog Jadrana mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Povremeni zastoji mogući su na autocestama u zonama tunela, odmorišta, naplatnih postaja i u blizini čvorova te na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi.

Tijekom dana bit će pojačan putnički promet na većini graničnih prijelaza, na nekima u oba smjera, a moguća su povremeno i duža čekanja.


Pojačan priljev vozila bit će u svim trajektnim lukama i pristaništima.

Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!PROMETNA PROGNOZA ZA PRODUŽENI VIKEND S BLAGDANOM VELIKE GOSPE OD 13. DO 15. KOLOVOZA 2022.
Na početku drugog, za neke i produženog, vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza koji se obilježava u većini europskih država. S obzirom da je blagdan u ponedjeljak, ujedno i neradni dan za većinu, mnogi će otputovati na kraći odmor zbog čega pojačan promet očekujemo već od popodnevnih sati u petak 12. kolovoza, na važnijim cestovnim pravcima u smjeru juga.

Ističemo:
 • A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II, s mogućim čekanjima na ulazu Lučko; povremenim usporavanjima uz izlaz Karlovac, na samom čvoru Bosiljevo II, ali i usporenom vožnjom od Zagreba do Bosiljeva;
 • na Krčkom mostu;
 • na Jadranskoj magistrali na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska;
 • granični prijelazi na ulazu u Hrvatsku
 • trajektna pristaništa u smjeru otoka
Subotnje će jutro biti također prožeto vrlo jakim prometom u smjeru juga. Među opterećenije prometnice koje smo prethodno spomenuli, dodali bismo i zagrebačku obilaznicu A3 gdje su mogući povremeni zastoji od Jankomira i Velike Kosnice prema Lučkom.

Za nedjelju očekujemo pojačan promet prema jugu u jutarnjim satima, pa onda prema unutrašnjosti od poslijepodneva prema kraju dana. Dužih čekanja ne očekujemo. U posljednje vrijeme ona se više očekuju ponedjeljkom u oba smjera.

Tijekom ponedjeljka 15. kolovoza, vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak, ali i ranojutarnjih sati u ponedjeljak.

Krajem dana se očekuje pojačan promet prema unutrašnjosti. Posebno prema graničnim prijelazima sa Slovenijom, na izlasku iz zemlje, te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, također na izlasku iz zemlje. Ulazak u Hrvatsku također može biti pojačan iz Srbije i BiH.

Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se gust promet uz čekanja, a po potrebi uvodit će se dodatne linije.

ZABRANA ZA TERETNA VOZILA

Zbog blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza i uobičajenih ljetnih zabrana za teretna vozila ograničenja za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će sljedećih dana:

petak, 12. kolovoza – 15:00 do 23:00,
subota, 13. kolovoza – 04:00 do 14:00,
nedjelja, 14. kolovoza – 12:00 do 23:00,
ponedjeljak, 15. kolovoza – 14:00 do 23:00.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ... pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

SAVJETI HAK-a

Vrlo je važno pridržavati se sljedećih upozorenja:
 • dobro pripremiti vozilo za vožnju – Priprema vozila za ljeto;
 • uz sebe uvijek imati dovoljno tekućine, najbolje vode i negaziranih sokova;
 • prije putovanja se odmoriti i redovito se zaustavljati na odmorištima tijekom dužih putovanja (svakih 2 sata vožnje);
 • dobro se informirati o stanju u prometu na www.hak.hr ili mobilnoj aplikaciji HAK-a;
 • uživati u činjenici da putujete na odmor.


Zbog velikog broja turista, vozačima savjetujemo da za povratak prema unutrašnjosti ne biraju posljednji trenutak, odnosno poslijepodnevne sate nego da na put, ukoliko je moguće, krenu prijepodne. Također važno je biti informiran. Sve informacije bit će objavljene na internetskoj stranici (www.hak.hr), u aplikaciji za pametne telefone, te putem radijskih emisija.


U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima.
Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!


Vožnja po mokrim i skliskim kolnicima

ažurirano 14.8.2022. 00:24

Kod vožnje po mokrim i skliskim kolnicima, savjetujemo Vam:

 • provjeriti stanje guma i metlica brisača,
 • obvezno uključiti kratka svjetla i danju, bez obzira na vidljivost,
 • držati propisani sigurnosni razmak između vozila, osobito kod vožnje u koloni,
 • izbjegavati nagla kočenja,
 • voziti opreznije.

Video - HAK savjetnik za zimu - vožnja po mokrim i skliskim kolnicima

Savjeti za sigurnu vožnju

ažurirano 14.8.2022. 00:24

U nastavku možete naći nekoliko korisnih savjeta:

 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se. Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.
 • pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć)
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva.
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa na cesti i izbjegli čekanja ili se raspitati u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je utočeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Vožnja pri visokim temperaturama:

 • Pri upozorenju od visokih temperatura, toplinskog vala, savjetujemo svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Ako se tijekom vožnje osjećate loše odmah se zaustavite i potražite liječničku pomoć.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

 • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
 • koristite javni prijevoz,
 • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
 • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
 • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
 • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
 • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
 • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
 • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

HITNI KORIDOR

Kad krećemo na odmor, svima nam je zajedničko da želimo što sigurnije stići na cilj. U svrhu što boljeg i sigurnijeg puta tijekom ljetnih mjeseci, ali i tijekom cijele godine, Hrvatski autoklub je sudjelovao u edukativnoj akciji „Hitni koridor spašava život“. Smisao ove akcije bio je osvješćivanje javnosti o važnosti formiranja Hitnog koridora kako bi interventna vozila mogla što prije doći do unesrećenih osoba.
Više o akciji može se pronaći na stranicama HAK-a gdje se može pogledati video (https://bit.ly/2Z8XqeB) o tome kako se moramo ponašati kad u retrovizoru ugledamo vozilo vatrogasaca, hitne pomoći ili policije koji može spasiti nečiji život.

Prednosti Hitnog koridora:

 • Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,
 • Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,
 • Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,
 • Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,
 • Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka.

Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

SAVJETI VEZANI UZ BICIKLISTE I MOTOCIKLISTE

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista pa vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.


Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima

ažurirano 14.8.2022. 00:24
 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dopušteno ili je rizično

Savjeti vezani uz koronavirus

ažurirano 14.8.2022. 00:24

Vožnja ljeti pod velikim vrućinama

ažurirano 14.8.2022. 00:24

Izlaganje visokim temperaturama nepovoljno utječe na opću zdravstvenu situaciju, a kod vozača može utjecati na kognitivno funkcioniranje. Stoga u svakodnevnom životu treba pratiti upute nadležnih službi (DHMZ, HZHM, Hrvatski Crveni križ, HGSS), a za putovanje sljedeće upute:

 1. Planirajte vrijeme putovanja tijekom noći, ranijih jutarnjih sati ili kasnije poslijepodne i navečer. Izbjegavajte vožnju sredinom dana kada temperature dosežu svoj maksimum, jer će svaka izvanredna situacija u prometu (zastoji zbog veće gustoće prometa, prometne nesreće ili radovi) rezultirati povremenim stajanjem u mjestu koje će biti neugodno unatoč rashladnom uređaju u vozilu
 2. Češće se zaustavite i osvježite vozite li na dužim relacijama, već i kraća šetnja povećat će razinu energije potrebne da put nastavite bistrog uma
 3. Osobito oprezno planirajte put s djecom, starijim osobama ili kućnim ljubimcima, oni izloženost visokim temperaturama podnose teže
 4. Ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce same u parkiranim vozilima, čak ni na kraće vrijeme
 5. Pripremite dovoljnu količinu tekućine, vode ili negaziranih sokova, spriječit će dodatnu iscrpljenost organizma, čak i ako se zagriju mogu biti spasonosne u nepredviđenim situacijama
 6. Ne pretjerujte s rashlađivanjem vozila, razlika između unutarnje i vanjske temperature ne smije biti veća od nekoliko stupnjeva (5 do 7 stupnjeva) jer će u suprotnom nagla promjena temperature izazvati glavobolju zbog dehidracije te stezanje mišića i krvnih žila
 7. Visoke temperature mogu nepovoljno utjecati na tehničku ispravnost vašeg vozila. Na vrijeme obavite servis, zamijenite sve potrebne dijelove da biste na put krenuli sigurni. Bude li potrebe zbog kvara ili u slučaju prometne nesreće pomoć potražite na broju 1987.
 8. Ne precjenjujte svoje mogućnosti, ako vi ili netko od putnika osjetite umor, vrtoglavicu, jaku glavobolju, grčeve ili izrazitu žeđ zaustavite se i potražite liječničku pomoć (komunikacijski centar 112 ili Hitna pomoć 194).
 9. Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, oštećenja kože moguća su i tijekom vožnje!
 10. Kada ste učinili sve preventivno što je potrebno, uživajte u vožnji, osjećaju slobode i ljepotama krajolika kojim prolazite. Želimo vam sretan put i siguran dolazak na odredište.
Preuzeto sa www.hak.hr