VREMENSKA PROGNOZA

Prohodnost cesta

ažurirano 1.4.2020. 02:46

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

 • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina);
 • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
 • Paški most.

Na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na dionici između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.


Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom, a za sav promet zatvoreni su čvorovi Oštrovica i Vrata u smjeru Rijeke i državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zbog provođenja kontrole na čvoru Kikovica.

Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj uz iznimke poput opskrbe, dnevnih migracija zaposlenih u bitnim službama, hitne medicinske skrbi i slično.

Policijski službenici kontroliraju ulaze u gradove i na kontrolnim punktovima mogu nastati veće gužve.

NAJAVA RADOVA

 • zbog radova redovnog održavanja tunela Pećine za sav promet bit će zatvorena dionica ceste D404 između A.K. Miošića i čvora Vežica, 01/02.04.2020.(srijeda/četvrtak) i 02/03.04.2020.(četvrtak/petak) od 22:00 do 05:00 sati.

S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima savjetujemo da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Stanja u prometu Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa, te da odgode svoja putovanja. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

Zagrebačka obilaznica (A3):
 • zbog radova na mostu Sava na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Ivanja Reka vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste s po dva sužena prometna traka u oba smjera, uz ograničenje brzine od 40 km/h (do 27. travnja).
 • do 15.4.2020. god. zbog radova na državnoj cesti DC1 Karlovačkoj cesti, u naselju Blato za sav promet zatvoren je izlazni krak sa zagrebačke obilaznice (A3) na čvoru Lučko u smjeru grada i Blata/Lučkog te ulaz iz Blata/Lučkog na Jadransku aveniju u smjeru grada. Promet je preusmjeren obilazno do prvog semaforiziranog raskrižja na kojem će se uz polukružno vođenje vraćati Jadranskom avenijom prema čvoru Lučko (izlaz za mjesto Blato/Lučko);
 • zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) - u oba smjera vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h;
 • zatvoren je izlazni krak na čvoru Jankomir iz smjera Krapine (sa A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru), obilazak je preko nadvožnjaka Rakitje.
Autocesta A4 Goričan-Zagreb:
 • zbog radova između čvorova Ludbreg i Varaždin (24. i 34. km) vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste (do 29.05.). Zatvoreno je odmorište Varaždin u smjeru Zagreba, a parkiralište za ADR otvoreno je na odmorištu Ljubešćica na 45. km u smjeru Zagreba.

Autocesta A3 Bregana-Lipovac:

 • odmorišta NOVSKA sjever i NOVSKA jug otvorena su SAMO ZA VOZILA U TRANZITU. Policija vrši kontrolu i regulaciju prometa na istima.
Istarski ipsilon:
 • na dionici čvor Rogovići – čvor Vranja, zbog izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, vozi se uz privremenu regulaciju prometa,
Podsjećamo vozače motornih vozila da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

Granični prijelazi

ažurirano 1.4.2020. 01:54

Na sljedećim graničnim prijelazima dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH:

 • na granici između RH i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj;
 • na granici između RH i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica;
 • na granici između RH i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac;
 • na granici između RH i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Putne informacije za osobe u tranzitu kroz RH:

 • prilikom prolaska dužni ste koristiti autoceste;
 • u slučaju da granicu prelazite na prijelazu koji nije na autocesti, dužni ste se uputiti prema autocesti najkraćim mogućim putem i nastaviti svoj put dalje autocestom;
 • tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora;
 • tijekom zaustavljanja dužni ste se pridržavati strogih mjera socijalnog distanciranja;
 • dužni ste postupati po uputama predstavnika Civilne zaštite ili policijskih službenika. 

Na snazi je odluka Stožera civilne zaštite RH kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućuje se povratak u RH, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14-dnevna samoizolacija), omogućuje se povratak u matične države građanima EU, a osobe iz zemalja EU mogu ulaziti samo u iznimnim slučajevima. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, istraživače, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu. Njihovu dinamiku kretanja će definirati HZJZ.

Zbog koronavirusa Mađarska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze. Ulazak je dopušten samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.

Dogovorom Hrvatske i Slovenije zatvoreno je za pogranični promet 27 prijelaza. Pogranični promet podrazumijeva redoviti prelazak vanjske kopnene granice stanovnika pograničnog područja u svrhu njihova kretanja i boravka. Zatvoreni su prijelazi: Lucija, Slum, Vele Mune, Lipa, Prezid II, Zamost, Blaževci, Prilišće, Pravutina, Obrež, Vivodina, Kašt, Novo Selo Žumberačko, Kraj Donji, Gornji Čemehovec, Draše, Plavić, Luke Poljanske, Mali Tabor, Klenovec Humski, Gornja Voća, Preseka, Sveti Martin na Muri, Čabar, Cvetlin, Zlogonje, Banfi.


Zbog radova na autocesti kod Goričana promet se preusmjerava preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan).

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila na pojedinim graničnim prijelazima vrijeme potrebno za prelazak granice se često mijenja, a zabilježena čekanja mogu biti i duža. Vozače molimo za strpljenje i razumijevanje!

INFORMACIJE MUP-a O ČEKANJIMA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

Čekanje na graničnim prijelazima
Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Pomorski promet

ažurirano 1.4.2020. 01:54
U prekidu su trajektne linije Lopar – Valbiska i Prizna – Žigljen.

Prema Odluci Nacionalnog stožera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, trajektnim linijama do daljnjega smiju putovati samo putnici sa odgovarajućim propusnicama, a donesena je i Odluka i o smanjenju broja putovanja na državnim trajektnim linijama te privremenom ukidanju pojedinih trajektnih linija.
Zabranjuje se održavanje svih linija, osim sljedećih brodskih linija:

Mali Lošinj-Unije-Srakane Vele-Susak, Ilovik-Mrtvaška, Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Krapanj-Brodarica, Vodice-Prvić-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik, Komiža-Biševo i Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.
Reduciran je broj putovanja na pojedinim lokalnim linijama zbog složene situacije s corona virusom, no slijedeće linije plovit će prema privremenom redu plovidbe (od 24. ozujka do 30. travnja):

RIJEČKO OKRUŽJE:

Linija 332 Valbiska – Merag

Polasci iz Merga - *05:00; 06:30; 13:30; 18:00
Polasci iz Valbiske - *05:45; 07:15; 14:15; 19:00
* ne plovi nedjeljom i blagdanom

Linija 334 Brestova – Porozina

Nema polazaka.

Linija 335 Prizna – Žigljen

Polasci iz Prizne - 07:10; 11:10; 15:10; 18:10
Polasci iz Žigljena - 07:30; 11:30; 15:30; 18:30

338 Valbiska – Lopar

Polazak iz Lopara - 06:00
Polazak iz Valbiske - 18:20ZADARSKO OKRUŽJE:

Linija 401 Zadar ( Gaženica) – Ist – Olib – Silba – Premuda (plovi samo srijedom)

Polazak iz Zadra (Gaženica) - 11:00
Polazak iz Premude - 16:45


Linija 431 Zadar – Preko

Polasci iz Zadra - 06:30*; 10:30; 12:30; 16:00; 20:00
Polasci iz Preka - 06:00; 08:30; 11:30; 14:30; 18:30*
*pristaje u Ošljaku


Linija 432 Biograd – Tkon

Polasci iz Tkona - 07:25; 09:30; 13:20; 18:10
Polasci iz Biograda - 08:00; 11:00; 14:30; 18:40

Linija 434 Brbinj – Zadar

Polasci iz Brbinja - 06:00; 16:00
Polasci iz Zadra - 11:00; 18:00ŠIBENSKO OKRUŽJE:

Linija 505 Vodice – Šepurine – Prvić Luka – Zlarin – Šibenik

Polazak iz Vodica - 06:20; 12:00
Polasci iz Šibenika - 09:30; 15:30

Linija 532 Šibenik – Zlarin – Obonjan – Kaprije – Žirje

Polazak iz Šibenika - 13:30
Polazak iz Žirja - 07:00


SPLITSKO OKRUŽJE:

Linija 604 Split – Vela Luka – Ubli

Polazak iz Ubli - 04:30
Polazak iz Splita - 15:00

Linija 606 Drvenik Veli – Drvenik Mali – Trogir

Polazak iz Drvenika Velog - 07:00
Polazak iz Trogira - 11:00

Linija 631 Split – Supetar

Polasci iz Splita - 06:15; 11:00; 14:15; 18:15
Polasci iz Supetra - 07:45; 12:30; 15:30; 20:00

Linija 632 Drvenik- Sućuraj

Polasci iz Sućurja - 06:30; 13:00; 18:00
Polasci iz Drvenika - 08:00; 13:45; 19:00

Linija 634 Orebić – Dominče

Polasci iz Dominča - 07:00; 11:10; 14:10; 17:40; 20:00
Polasci iz Orebića - 07:20; 11:30; 14:30;18:00; 20:30

Linija 635 Split - Stari Grad

Polasci iz Splita - 08:30; 18:30
Polasci iz Starog Grada - 05:30; 15:30

Linija 636 Split – Rogač

Polasci iz Rogača - 06:30; 12:30; 17:00
Polasci iz Splita - 07:45; 14:30; 18:45

Linija 638 Makarska – Sumartin

Nema polazaka.DUBROVAČKO OKRUŽJE

Linija 807 Dubrovnik – Lopud – Koločep – Suđurađ

Polasci iz Suđurđa - 06:00; 11:55
Polasci iz Dubrovnika - 10:00; 16:30

Linija 831 Dubrovnik – Lopud – Suđurađ

Polazak iz Suđurđa - 08:00
Polazak iz Dubrovnika - 15:00

Linija 832 Prapratno – Sobra

Polasci iz Prapratnog - 07:00; 17:00
Polasci iz Sobre - 06:00; 15:00Lokalne linije na kojima NEMA reduciranog broja putovanja i koje plove po uobičajenom redu plovidbe su:


RIJEČKO OKRUŽJE

Linija 310 Mali Lošinj – Srakane Vele – Unije – Susak – Mali Lošinj

ZADARSKO OKRUŽJE

Linija 433 Zadar ( Gaženica) – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Molat – Ist
Linija 435 Zadar ( Gaženica) – Bršanj (Iž) – Rava – Mala Rava

SPLITSKO OKRUŽJE

Linija 602 Split – Vis
Linija 633 – Ploče – Trpanj ( Pelješac)
Od 09.03.2020. na liniji 604 Split - V. Luka - Ubli u liniji sa polaskom iz Splita u 10:30 sati plovi trajekt "LASTOVO" kojem je max visina garaže 3.80 m, stoga molimo obratite pažnju na visinu kamiona.
Zbog građevinskih radova do 1. lipnja 2020. godine zatvoren je za sav pomorski promet trajektni dio luke Silba (Žalić). Trajekt na liniji 401 Zadar (Gaženica)-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj do završetka sanacije neće pristajati u luku Silba.

Željeznički promet

ažurirano 1.4.2020. 01:54
Stanje u željezničkom putničkom prometu

Željeznički putnički prijevoz trenutačno teče uglavnom redovito.
Informacije o izmjenama u unutarnjem i međunarodnom željezničkom putničkom prometu vezanima uz COVID-19 možete pronaći na http://www.hzpp.hr/covid-19-izmjene-u-zeljeznickom-prometu?p=467

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama:

- između kolodvora Dugo Selo i Križevci na pruzi državna granica – Botovo – Dugo Selo
- između kolodvora Zaprešić i Zabok na pruzi Zaprešić – Čakovec
- između kolodvora Sunja i Sisak Caprag na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska
- između kolodvora Ogulin i Moravice na pruzi Zagreb GK – Rijeka.

Danas, 20. ožujka 2020., na relaciji Kanfanar – Pula – Buzet – Pula – Lupoglav iz prometa izostaju sljedeći vlakovi:

4701 Kanfanar 05.37 - Pula 06.16
4702 Pula 06.37 - Buzet 08.42
4709 Buzet 13.08 - Pula 15.11
4710 Pula 15.40 - Lupoglav 17.16.

Također, danas, umjesto vlaka 5501 Perković 5.52 – Split 6.28 putnici će na relaciji Perković – Split biti prevezeni vlakom 821 Zagreb GK 22.56 – Split 6.49. koji će prometovati po elementima vlaka 5501.

Od 17. ožujka obustavljen je promet vlakova u međunarodnom i pograničnom željezničkom putničkom prometu prema Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Vlakovi br. 210/211 i 412/413 voze na relaciji Vinkovci – Zagreb – Vinkovci.

Dodatne informacije o organizaciji prijevoza putnici mogu dobiti na:
• telefonskim brojevima 060 333 444 (cijena poziva iz fiksne mreže je 1,74 kn/min, a iz mobilne 2,96 kn/min, HT d.d.), 01 3782 583
• internetskoj stranici HŽ Putničkog prijevoza http://www.hzpp.hr/stanje-u-prometu
• internetskoj stranici HŽ Infrastrukture http://www.hzinfra.hr/ – Radovi na mrežiPrometna prognoza

ažurirano 1.4.2020. 01:55
Prometna prognoza za 01.04.2020. god.

Vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima na jugu zemlje te u dubrovačkom zaleđu i u Konavlima, gdje je uz mjestimičnu kišu moguća i susnježica, uz mogućnost stvaranja tanjeg snježnog pokrivača. Na cestama u gorju moguća su ograničenja u prometu za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Zbog olujnih udara bure u podvelebitskom području u prvom se dijelu dana očekuju poteškoće za pojedine skupine vozila na Jadranskoj magistrali (DC8) autocesti A6 Rijeka-Zagreb, te autocesti A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

Očekuje se pojačan promet teretnih vozila na GP-ima sa Slovenijom, BiH te Srbijom uz duža čekanja na ulasku i izlasku.

Zbog bure su mogući prekidi u pomorskom prometu.

Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!SAVJETI

Informacije o stanju u prometu mogu se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android, iOS i Windows operativne sustave (http://www.hak.hr/smartphone/hak). Također, ukoliko krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje.

Pozivom na besplatni broj 1987, svaki vozač koji ima poteškoće sa svojim vozilom može dobiti pomoć mehaničara ili vučnih službi Hrvatskog autokluba koje danonoćno dežuraju u svim dijelovima zemlje.


Obaveza zimske opreme

ažurirano 1.4.2020. 00:00

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2019. do 15. travnja 2020. godine obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se:

 • četiri zimska pneumatika (M+S) ili
 • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva:

 • lanci na pogonskim pneumaticima ili
 • zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.
Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Više informacija:


SAVJETI
Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u ovo blagdansko doba, kako u gradskoj vožnji, gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, tako i na autocestama, uz prilagođenu vožnju uvjetima na cestama, a osobito kad je vidljivost smanjena zbog magle.
Bez obzira na neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, podsjećamo sve vozače da je zimska oprema obavezna od 15. studenog na autocestama i važnijim državnim cestama u unutrašnjosti zemlje. Sve informacije o zimskoj opremi u Hrvatskoj i europskim državama možete naći na internetskim stranicama HAK-a.
Informacije o stanju u prometu na cestama dobit ćete na broju telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija nakon vijesti, pronaći na našim Internet stranicama (https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#prohodnost-cesta) i na našoj aplikaciji za pametne telefona (http://www.hak.hr/smartphone/hak).
Ukoliko krećete na put tijekom zimskog razdoblja zasigurno će vam koristiti video o tome kako pripremiti vozilo za zimske uvjete, te kako montirati lance.
Pozivom na besplatni broj 1987, svaki vozač koji ima poteškoće sa svojim vozilom može dobiti pomoć mehaničara ili vučnih službi Hrvatskog autokluba koje danonoćno dežuraju u svim dijelovima zemlje.
Sretan Božić želi Vam Hrvatski autoklub

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
koristite javni prijevoz,
koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

SAVJETI VOZAČIMA

Prije polaska na put svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na internetskoj stranici, HAK smartphone aplikaciji ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.
U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

HITNI KORIDOR

Kad krećemo na odmor, svima nam je zajedničko da želimo što sigurnije stići na cilj. U svrhu što boljeg i sigurnijeg puta tijekom ljetnih mjeseci, ali i tijekom cijele godine, Hrvatski autoklub je sudjelovao u edukativnoj akciji „Hitni koridor spašava život“. Smisao ove akcije bio je osvješćivanje javnosti o važnosti formiranja Hitnog koridora kako bi interventna vozila mogla što prije doći do unesrećenih osoba.
Više o akciji može se pronaći na stranicama HAK-a gdje se može pogledati video (https://bit.ly/2Z8XqeB) o tome kako se moramo ponašati kad u retrovizoru ugledamo vozilo vatrogasaca, hitne pomoći ili policije koji može spasiti nečiji život.

Prednosti Hitnog koridora:

• Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,
• Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,
• Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,
• Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,
• Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…
Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub


Vožnja po mokrim i skliskim kolnicima

ažurirano 1.4.2020. 00:00

Kod vožnje po mokrim i skliskim kolnicima, savjetujemo Vam:

 • provjeriti stanje guma i metlica brisača,
 • obvezno uključiti kratka svjetla i danju, bez obzira na vidljivost,
 • držati propisani sigurnosni razmak između vozila, osobito kod vožnje u koloni,
 • izbjegavati nagla kočenja,
 • voziti opreznije.

Video - HAK savjetnik za zimu - vožnja po mokrim i skliskim kolnicima

Vožnja zimi, po magli ili poledici

ažurirano 1.4.2020. 00:00

Savjeti za vožnju zimi, po magli, poledici ili zasniježenom kolniku

 • Od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.
 • Ne kretati na put bez propisane zimske opreme koja je obavezna i nakon uvođenja zimskih uvjeta na ostalim državnim, županijskim i lokalnim cestama.
 • Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti. Sigurna brzina vožnje u uvjetima snijega, leda ili magle niža je od najveće dopuštene brzine na toj dionici.
 • Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas.
 • Izbjegavajte naglo kočenje. Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača.
 • Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.
 • Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodavajte gas. Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas.
 • Pri vožnji na nizbrdici, ukoliko je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice.
 • Posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata.
 • Slušati radio ili se raspitati u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.

HAK-ov savjetnik za zimu

Savjeti za sigurnu vožnju

ažurirano 1.4.2020. 00:00

U nastavku možete naći nekoliko korisnih savjeta za sigurnu vožnju:

 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se. Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva.
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa na cesti i izbjegli čekanja ili se raspitati u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je utočeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima

ažurirano 1.4.2020. 00:00
 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dopušteno ili je rizično
Preuzeto sa www.hak.hr