Ocjena svjetskih financijskih institucija: Hrvatska je najuspješniji europski reformator

HRVATSKOJ će za dva dana u New Yorku, svjetskoj prijestolnici financijskog kapitala, biti uručena nagrada za najuspješnijeg europskog reformatora u 2007. godini, a teško je ne zapitati se kako to da ova informacija nije smještena u rubrici "Vjerovali ili ne".

I ne samo to jer se Hrvatska u istoj kategoriji na svjetskoj razini ovjenčala čak drugim mjestom. Naime, Egipat je na prvom mjestu, dok Hrvatsku slijede

Potrebno je kazati kako je prije svega ipak riječ o prilagođavanju zakonske regulative, dakle zakona i drugih propisa koji se tiču samog poslovanja, a kao kriterij se spominje, što je naročito zanimljivo, i njihova kvaliteta provedbe. Očito je da Svjetska banka, koja ovoj nagradi kumuje, vidi nešto što prosječni građanin Hrvatske ne primjećuje.

Svjetska statistika pokazuje djelomični napredak hrvatskog poduzetništva

Hrvatska je općenito u prošloj godini u odnosu na onu ranije poskočila čak za 23 mjesta, stoji u izvješću Doing Business 2008, tako da je sad na 97 mjestu od mogućih 178. Među svim navedenim plasmanima, strši onaj po kojem je 111. mjesto, zauzeto u 2007. godini, Hrvatska zamijenila 44. u 2007. Naime, utoliko je lakše u hrvatskim bankama doći do kredita. Osim toga, donekle je povećana stopa samog ubiranja poreza, ali i pokretanje biznisa također je djelomično olakšano.

Zanimljivo je da se trgovina hrvatskih roba i usluga sa inozemstvom nije znatno pomakla, a što je nebrojeno puta u proteklo vrijeme i potvrđeno od strane mnogih hrvatskih ekonomista i institucija

Hrvatska će se predstaviti svjetskim investitorima na Njujorškoj burzi

Samu će prestižnu nagradu 4. lipnja preuzeti Ivan Šuker, ministar financija, a time će Hrvatska zakoračiti u Klub reformatora. Tamo će, skupa s još devet zemalja, pokazati svoja postignuća na planu gospodarskih unapređenja, a ujedno će se ista predstaviti na Njujorškoj burzi brojnim investitorima i vodećim svjetskim kompanijama.

Cijelu ovu svečanost, drugu po redu, financiraju Svjetska banka, Međunarodna financijska korporacija (IFC), USAID, tvrtke General Electric i JP Morgan, NYSE, Američko vijeće za narodno poslovanje (USCIB) i Trgovinsko udruženje za tržišta u nastajanju (EMTA).

Ig.M.

Pročitajte više