Od 1. rujna zabranjuje se proizvodnja halogenih žarulja

Screenshot: HRT

POČETKOM rujna na snagu stupa europska direktiva prema kojoj se prestaju proizvoditi halogene žarulje, a zamjenjuje ih LED rasvjeta, javlja HRT. 

Direktiva je trebala biti uvedena još prije dvije godine, no zbog visoke cijene LED rasvjete to je odgođeno. Ovog puta nema odgode. Trgovci će halogenu rasvjetu moći prodavati do isteka zaliha. 

Europska unija već je ranije zabranila žarulje sa žarnom niti, a sada su na red došle i halogene žarulje. LED rasvjeta po mnogim je stručnjacima bolja od halogenih žarulja.

Primjerice, iako halogene lampe traju puno dulje od tradicionalnih volfram žarulje, LED žarulje traju i do 50.000 sati. Tipična halogena žarulja ima vijek života oko 2000 do 8000 sati, a za LED žarulju može se očekivati ​​da će trajati između 30.000 i 50.000 sati.

Moderna LED žarulja učinkovitija je od halogene žarulje i tako što joj je potrebno manje energije za pokretanje. LED žarulja svoju više cijenu naspram halogene žarulje opravdava smanjenjem troškova energije tijekom vijeka trajanja svjetiljke. LED žarulje su sigurnije jer ne generiraju puno topline, a također su izdržljivije. 

 




 

Pročitajte više