Od 17. do 20. srpnja u Zagrebu kongres posvećen obitelji

U HRVATSKOJ oko 80 posto bračnih parova ostaje doživotno u prvosklopljenom braku, no u različitim dijelovima Hrvatske statistički su zabilježene velike razlike u karakteristikama obiteljskog života, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Obiteljskog centra, uoči međunarodnog kongresa Konfederacije kršćanskih obiteljskih udruga.

Taj će se kongres održati u Zagrebu od 17. do 20. srpnja na temu "Obitelj kao doživotna zajednica", a organizator mu je Hrvatski obiteljski centar.

Kada je riječ o razlikama u karakteristikama obiteljskog života, primjetno je da u nekim hrvatskim regijama ima dvostruko više rastava, 60 posto više pobačaja i tri puta više samoubojstava nego u drugima, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora kongresa Mario Živković.

Na temelju tih podataka zaključio je da takve regionalne razlike, u socijalno i ekonomski prilično ujednačenim uvjetima, znače da ti uvjeti nisu odlučujući za kvalitetu osobnog i obiteljskog života.

Odlučujuća je, kaže, vrsta i kvaliteta obiteljske i roditeljske ljubavi.

"Stvaranje zdravog ozračja u obiteljskom životu i afirmacija pozitivnih vrijednosti u njemu, vrlo su važni za stvaranje zdravog života u društvu", naglasio je biskup krčki i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za obitelj Valter Župan.

O svim tim naglascima, najavljeno je, bit će riječi i na kongresu Konfederacije kršćanskih obiteljskih udruga u Zagrebu.

Kongres će biti podijeljen u četiri sekcije na kojima će se govoriti o uspješnosti braka, roditeljskoj ljubavi kao dijelu doživotnog braka, o mogućnosti ostvarivanja uspješnog obiteljskog života u bilo kakvim okolnostima, te o uspješnoj komunikaciji unutar obitelji potaknutoj molitvom.

Pročitajte više