Od danas na snazi Interpolova tjeralica za Hrvojem Petračem

OD DANAS je na snazi MUP-ova međunarodna tjeralica za Hrvojem Petračem, osumnjičenim da je poticao deveteročlanu skupinu na otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, doznaje se od glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna.

MUP je međunarodnu tjeralicu raspisao preko zagrebačkog Ureda Interpola nakon što je Ministarstvo pravosuđa potvrdilo da će u slučaju Petračeva uhićenja u inozemstvu zatražiti njegovo izručenje od države u kojoj je uhićen.

Policija je prije toga na temelju "operativnih saznanja i izvida iz predistrage" zaključila da Hrvoje Petrač nije u Hrvatskoj, iako njegov branitelj tvrdi suprotno.

Za Hrvojem Petračem se traga zbog sumnje da je poticao deveteročlanu zločinačku organizaciju na otmicu Zagorčeva sina. Istraga o toj otmici nedavno je proširena i na njega, a određen mu je i jednomjesečni pritvor.

Hrvoja Petrača, poznatog zagrebačkog poduzetnika kojega su mediji, ali i sudski svjedoci na nekim suđenjima povezivali s kriminalom, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) sumnjiči da je organizirao skupinu koja je otela Zagorčeva sina i poticao ju na otmicu. Sud je usvojio samo sumnju za poticanje.

Istragom su, uz Hrvoja Petrača, obuhvaćena još devetorica, među kojima i njegov sin Novica. On i još petorica su u pritvoru, a za trojicom osumnjičenika, braćom Ivanom, Nikolom i Liberom Matekovićem se traga već mjesec dana. Njihove fotografije osvanule su jučer na web stranici Interpola, uz napomenu da se traže zbog otmice, držanja talaca i organiziranog kriminala, te da mogu biti opasni.

Ne pojavi li se Hrvoje Petrač uskoro pred sudom ili ga ne uhiti policija uskoro bi se i njegova fotografija mogla naći u društvu najtraženijih bjegunaca na stranicama Interpola, međunarodne organizacije koja okuplja policije 181 države.

Zagorčev sin otet je 23. veljače u Zagrebu, a pušten je nakon što je njegov otac otmičarima platio polovinu otkupnine, 750 tisuća eura.

Pročitajte više