Od danas na stranici MUP-a možete provjeriti vrijedi li vam vozačka

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Index, MUP

JEDNA od novosti koju uvodi izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od danas na snazi, mogućnost je provjere stanja vozačke dozvole.

Stoga od danas svatko može na web stranici MUP-a, upisivanjem serijskog broja vozačke dozvole, provjeriti je li važeća, nevažeća ili ukinuta, koliko ima negativnih prekršajnih bodova i jesu li izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Status se može provjeriti putem kategorije Status vozačke dozvole u glavnom izborniku web stranice, a u MUP-u naglašavaju da se ovim putem neće dostavljati niti jedan osobni podatak. Kako je zamišljeno, ovaj brz i svima dostupan način treba ukinuti potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja.

Kad se ne smije dati drugome da vozi

Također, usluga je korisna u slučaju da dajete nekome drugome da sjedne za upravljač vašeg vozila. Naime, izmjenama i dopunama Zakona detaljnije se propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi.

Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila. Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom. 

Pročitajte više