U demokraciji bi se Plenkoviću smjelo viknuti - lopove

U demokraciji bi se Plenkoviću smjelo viknuti - lopove
Foto: Index, dnevnik.hr

KANCELARKA Angela Merkel 2016. godine proživljavala je vjerojatno najgore dane svojeg upravljanja Njemačkom. Značajan dio javnosti pobunio se protiv njezine izbjegličke politike, sestrinska stranka CSU ju je otvoreno napadala, krajnje desni AfD je bilježio pobjede na pokrajinskim izborima, a aktivisti ekstremne desnice su na javnim manifestacijama dočekivali kancelarku i dovikivali joj najgore uvrede.

Sve to je kulminiralo na proslavi Dana ujedinjenja, 3. listopada, u Dresdenu, kada su bijesni građani, većinom ekstremni desničari, organizirali proteste i učinili sve što je u okviru nenasilnog djelovanja moguće da sabotiraju proslavu te zagorčaju život Merkel. Kamo god bi kancelarka krenula tog dana, pratile su je uvrede poput “Volksverräterin” (izdajnica naroda), “Stinktier” (doslovno: smrdljiva životinja) i, vjerojatno najgora od svih, “Fotze” (to ipak nećemo prevesti).

Demokracija u Njemačkoj

Verbalna baraža je u jednom trenutku postala toliko gadna da se supruga ministra gospodarstva pokrajine Sachsen rasplakala, javili su njemački mediji. Merkel je stoički trpjela to uvredljivo dobacivanje te je pozvala na dostojanstveno ponašanje, dok je tadašnji predsjednik Bundestaga Norbert Lammert u svojem govoru naglasio da u javnom prostoru treba zadržati “minimum civiliziranog ponašanja”.

U svakom slučaju, policija je u Dresdenu 3. listopada 2016. imala mnogo posla, ali nije hapsila nikoga tko se zadržao na uvredljivom skandiranju kancelarki. Privođeni su oni koji su se ponašali nasilno jer u demokracijama - a Njemačka je demokracija - policija ne privodi građane zato što dovikuju politički najmoćnijoj osobi u državi nešto što joj se ne sviđa.

"Demokracija" u Hrvatskoj

No, Hrvatska više nije demokratska država, ne otkako je na vlast došao premijer Andrej Plenković, navodni veliki europejac. To se još jednom pokazalo i danas na Korčuli, kada je policija privela čovjeka jer je Plenkoviću - po svemu sudeći ironično - dovikivao “Ćaća, dobrodošao!”

Oni upućeni u odnose na Korčuli kažu da je privedeni osoba problematičnog ponašanja, inače i član HDZ-a, ali na snimci njegova privođenja se ne vidi da je učinio išta nasilno ili prijeteće. Nema ni svjedoka koji bi rekli da se dotični spremao napasti Plenkovića pa ni prostački ga uvrijediti, nego je samo lagano ismijavao pomahnitalog purana iz Banskih dvora. Čini se da je i to previše za samozaljubljenog Plenkovića, čije mišljenje o samom sebi nikako da dobije i ovjeru javnosti. Premijer misli da je faca i da mu vlada izvrsno radi, a više od 70 posto građana misli da Hrvatsku Plenković i njegovi vode u propast.

Gestapovsko provođenje verbalnog delikta

Da stvari budu još gora, Plenković je za ministra unutarnjih poslova postavio svojeg intimusa Davora Božinovića, vječnog aparatčika koji hrvatsku policija transformira u nešto zastrašujuće, gestapovsko. Pa čak ni Tuđmanovi ministri policije Jarnjak i Penić nisu hapsili one koji su Franji podrugljivo skandirali zbog verbalnog delikta, ali zato Plenkovićev Božinović hapsi i one koji se usude viknuti “HDZ lopovi”, kao i one koji Tuđmanovom kipu doviknu da je ratni zločinac. Nije ni čudo što se Hrvatska strmoglavila na raznim indeksima demokracije i građanskih sloboda otkako je Plenković došao na vlast jer to što on i njegov prvi pendrek rade građanima nema veze ni s demokracijom ni sa slobodom.

Dapače, slika demokracije baš je nezadovoljni građanin koji kritički dobacuje premijeru ili predsjedniku države, dok je policijsko odvođenje tog građanina slika autokracije i policijske države.

Nema sumnje kako će se MUP javiti nekakvim suhoparnim, fiškalskim priopćenjem da objasni gestapovsko privođenje Korčulanina, ali to je irelevantno.

Autoritarni um političkog moćnika uvijek nađe ili smisli zakonsko opravdanje svoje autoritarnosti i terora nad slobodom ljudi. Ovo što se danas dogodilo na Korčuli, a nije prvi primjer takvog ponašanja represivnog aparata pod Plenkovićem i Božinovićem, nije stvar zakona nego temeljnih demokratskih vrijednosti iz kojih onda u demokratskoj državi zakoni proizilaze. 

Ako građanin ne smije premijeru doviknuti da je lopov, onda to nije demokracija

Ja želim živjeti u državi u kojoj svi građani u bilo kojem trenutku premijeru mogu, ako su u prilici, dobaciti da je lopov, lažov, nesposoban ili što već, a da ih pritom odmah ne uhapsi policija pod izlikom da su, recimo, kršili javni red i mir. Demokratski premijer mora moći podnijeti takvu situaciju, može je ili ignorirati ili pokušati uspostaviti komunikaciju s nezadovoljnim građaninom i saznati zbog čega mu dobacuje, ali ne može dopustiti da građanina odvede policija jer se usudio javno govoriti, javno prosvjedovati, nakratko inkomodirati premijera.

To što je Korčulanin nakon nekoliko sati pušten na slobodu nikako ne opravdava njegovo privođenje. Poruka građanima je već poslana: usudite se prosvjedovati pred Njegovim Visočanstvom Plenkovićem i slijedi vam hlađenje iza rešetaka.

Činjenica da je Plenković danas odšutio policijsko privođenje Korčulanina pokazuje da je taj čovjek posve izgubio ljudski, građanski i politički kompas te da on ne zaslužuje biti premijer u državi koja se smatra demokratskom. Ali zato Plenković i jest premijer Hrvatske - ona više nije doista demokratska država, a veliku zaslugu uništenju hrvatske demokracije na svakom nivou ima baš Plenković. On je svojim parlamentarnim preslagivanjima poništio rezultate demokratskih izbora, a svojom policijskom represijom prema migrantima i hrvatskim građanima poništava osnovna ljudska prava.

Prvo su došli po one koji su vikali "HDZ lopovi"...

Iako je poznata pjesma luteranskog pastora Martina Niemöllera kao referenca toliko već iskorištena da je donekle postala karikaturalna, sve nas u Hrvatskoj treba zabrinuti što ju je vrlo lako parafrazirati u kontekst Plenkovićeve vladavine: Prvo su došli po živozidaša koji je vikao “HDZ lopovi”, onda su došli po aktivista koji je vikao “Tuđman zločinac”, a onda su došli po Korčulanina koji je vikao “Ćaća dobrodošao”... 

Kada Plenkovićevi i Božinovićevi drotovi dođu, iz ovog ili onog razloga, po nas, neće biti nikoga tko bi se tome suprotstavio ako se gestapovskom provođenju verbalnog delikta koje je uzelo maha u Hrvatskoj već sada ne suprotstavimo mi.

U to ime: Plenkoviću Hitleru! Božinoviću Staljine!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara