Od danas pederske, lezbijske i trans-zastave na Trgu bana Jelačića

OORGANIZATORI subotnjeg Zagreb Pridea izvjesili su danas na Trgu bana Jelačića tri zastave duginih boja.  Zastave se na Trgu vijore petu godinu zaredom, a upravo ekipa iz organizacijskog tima inzistira da se koristi naziv "pederski".

Zagreb je naš grad, Hrvatska je naša zemlja

"Zastavama simbolički poručujemo da smo ovdje, da nas ima svugdje, da imamo pravo na javnost, na javno iskazivanje naših seksualnih i rodnih identiteta, da je Zagreb naš grad, Hrvatska naša zemlja, i da u njima živimo i želimo živjeti slobodni od nasilja i diskriminacije", poručili su iz Zagreb Pridea.

Sutra u 13 sati ljude iz Zagreb Pridea na Pantovčaku ugošćuje predsjednik Ivo Josipović. Razgovarat će o subotnjim zbivanjima u Splitu, reakcijama domaće politike na provalu fašističkog nasilja, odgovorima iz Europske unije i pripremama za održavanje desete zagrebačke Povorke ponosa.

Facebook statusima do podrške

Pet dana prije zagrebačke Parade ponosa i dva dana nakon krvave splitske, na Facebooku je počeo kružiti status “Prijatelju, ako mi se želiš pridružiti na Zagreb Prideu 18.06. kopiraj ovaj status na svoj zid!“

"Očito se radi o revoltu zbivanjima u Splitu, pokušaju da se zagrebačkim Prideom napokon kvantitativno pokaže neobrazovanom puku da gay zajednica i njeni prijatelji nisu malobrojni", kažu na stranicama Gay.hr.

"Nije bitno podržavate li ‘paradiranje’, činjenica je da svatko ima pravo na to, i baš zbog toga izađite na Pride", pozivaju organizatori.

Nije važno je li gay, straight ili bi

Apeliraju na građane da pozovu i svoje prijatelje da se pridruže Povorci ponosa jer se radi o temeljnom ljudskom pravu.

"No matter gay, straight or bi, pridružite se subotnjoj paradi ponosa, ljubavi i razumijevanja i dokažite da je Zagreb daleko od Splita", kažu prajdovci.

Napravljen je i video povodom 10 godina Zagreb Pridea koji možete pogledati ovdje.

Pročitajte više