Od ljenčarenja salo se gomila i brže nego što se mislilo

SVI ZNAJU da se od ljenčarenja na trbuhu gomila salo, ali američki istraživači sada tvrde da se kod lijenčina opasne naslage sala stvaraju mnogo brže nego što su pretpostavljali.

Dobra je vijest, međutim, da se masne naslage vrlo brzo mogu skinuti vježbanjem, objavili su istraživači sa sveučilišta Duke.

Skupina stručnjaka proučavala je naslage sala skrivene između unutarnjih trbušnih organa, koje su često nevidljive, ali su, za razliku od vidljivih naslaga na stražnjici, trbuhu ili bedrima, povezane s dijabetesom i bolestima srca.

U predavanju na konferenciji Američkoga društva liječnika sportske medicine u San Franciscu, Cris Slentz je kazao kako je iznenađen brzinom kojom se salo gomila duboko u abdomenu pacijenata koji uopće ne vježbaju.

Kod osoba koje uopće nisu vježbale naslage sala povećale su se za 8,6 posto nakon osam mjeseci, dok su oni koji su najviše vježbali izgubili 8,1 posto sala, kazao je Slentz. Kod žena su se naslage sala stvarale dvaput brže nego kod muškaraca.

"Rezultati istraživanja pokazali su da se kod pretilih odraslih osoba koje mnogo sjede, stanje pogoršava više i brže nego što smo dosad mislili", upozorio je Slentz.

"Kod ispitanika koji su trčali 27 km na tjedan ili vježbajući potrošili jednaku energiju, primijećeno je znatno smanjenje naslaga sala na trbuhu", kazao je Slentz. "Iako se to možda nekome čini puno, naši ispitanici koji su bili pretili i uglavnom su vrijeme provodili sjedeći mogli su bez problema toliko vježbati."

Istraživanje je provedeno na 170 dobrovoljaca, koji su podijeljeni u četiri skupine: onu koja uopće nije vježbala, onu koja je tjedno vježbajući potrošila energiju potrebnu da bi se prohodalo 17 km, onu koja je tjedno vježbajući potrošila energiju potrebnu da bi se pretrčalo 17 km i onu koja je tjedno vježbajući potrošila energiju potrebnu da bi se pretrčalo 27 kilometara.

Pročitajte više