Od početka rata u Iraku najmanje 12 vojnika preminulo od strujnog udara

VISOKO odlikovani časnik i pripadnik Zelenih beretki Ryan Maseth preminuo je bolnom smrću u Iraku.

No, to se nije dogodilo na bojnom polju, već na mjestu koje bi trebalo biti među jednim od najsigurnijih u toj zemlji, u kupaonici.

Vodena pumpa nije bila uzemljena prema pravilima pa ga je, kad je odvrnuo slavinu na tušu "stresla struja". Njegovoj ženi i djeci bilo je, naravno, teško za povjerovati da je došlo do takve smrti u toj sukobima zahvaćenoj zemlji.

Ipak, Maseth nije jedini pa je tako prema američkim vojnim službenicima najmanje 12 vojnika preminulo na taj bizaran način od početka rata u Iraku 2003. godine.

Također, američka vojska je još 2004. godine izdala izvještaj koji govori o "alarmirajućoj stopi rasta" broja preminulih pod tušem u kombinaciji sa strujom.

Vojska je znala za probleme s instalacijama

Na tijelu nesretno preminulog Masetha su pronađene brojne opekline, što govori o sporom i jako bolnom umiranju. Njegova majka otkriva kako joj iz vojske nisu u početku otkrivali pravi uzrok smrti te da su naveli kako je njen sin otišao pod tuš s nekom vrstom aparata koji je doveo do tragičnog slučaja.

To još uvijek nije sve, jer je nekoliko mjeseci prije Masethove smrti provedena inspekcija smještaja postrojbi te je utvrđeno da postoje problemi s električnim instalacijama.

Tako je tek ovaj slučaj nagnao američku vojsku da taj problem hitno riješi.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više