Od ponedjeljka ponovno kreće trgovanje dionicama Tehnike i IGH

ZAGREBAČKA burza u ponedjeljak će nastaviti trgovanje dionicama Tehnike i IGH. Odlučila je tako Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), koja je jučer obustavila trgovanje dionicama zbog teksta objavljenog na Indexu.

Trgovanje je, podsjećamo, zaustavljeno nakon što je vrijednost dionica drastično pala nakon što je Index objavio kako hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom i dalje može izgubiti "posao stoljeća" u Crnoj Gori. Konzorcij je dobio posao izgradnje autoceste vrijedan 2,7 milijardi kuna, a bankovna jamstva dostavljena su u posljednji tren.

Kontradiktorne informacije u crnogorskim medijima

No, dan kasnije dogodio se obrat. U crnogorskim medijima pojavile su se informacije da zapravo nisu dostavljena jamstva već samo pisana obećanja. To je vrlo nevješto pokušao demantirati predsjednik Komisije za provođenje tenderskog postupka i pregovaranja Zoran Radonjić, koji je u utorak za Index potvrdio da su dostavljena sva potrebna jamstva.

Jučer je, pak, u razgovoru za podgorički Radio M to ponovio, ali i dodao kako se "kvaliteta jamstava i dalje provjerava", a to će trajati sve do 28. veljače! U prijevodu, "jamstva" koja su dostavljena mogla bi biti dobra, ali možda su i bezvrijedna, što nije baš sasvim jasno s obzirom na to da se ipak radi o ogromnim ciframa. Zanimljivo je kako nam u crnogorskom ministarstvu prometa, koje je resorno za posao izgradnje autoceste, nisu htjeli odgovoriti tko je dao jamstva jer je to dio dogovora između hrvatske i crnogorske strane.

IGH u svom očitovanju tvrdi da su dostavili garancije

Posljedica je, logično, bio nagli pad vrijednosti dionica IGH i Tehnike na Zagrebačkoj burzi pa je Hanfa naredila da se njima prestane trgovati. Odredbu o nastavku trgovine dionicama donijeli su nakon što je IGH poslao službeno očitovanje u kojem također stoji da je Crnogorcima dostavljena sva potrebna financijska dokumentacija.

U očitovanju također stoji kako je Konstruktor istog dana kad su jamstva dostavljena od Komisije za provođenje tenderskog postupka i pregovaranja usmeno obaviješten da dostavljena dokumentacija zadovoljava uvjete tendera. Navodi se i jučerašnja Radonjićeva izjava, ali u nešto drugačijem obliku od one koju je jučer donio Radio M. "Garantiram da je Konstruktor dostavio garancije. Svako komentiranje hrvatske ponude i financijskih garancija uoči Vladine procjene je nekorektno, tim prije što je dokumentacija dostavljena direktno Komisiji i nitko drugi je nije imao priliku vidjeti", glasi Radonjićeva izjava na koju se poziva IGH.

Nema žalbe na Hanfinu odluku

Iz Hanfe tvrde da su "žurno pribavili relevantna očitovanja, s ciljem da javnost bude točno i ispravno obaviještena", te su "utvrđene sve činjenice bitne za donošenje rješenja" prema kojima se nalaže Zagrebačkoj banci da se nastavi trgovanje dionicama IGH i Tehnike. "Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu Republike Hrvatske u roku 30 dana od dana primitka ovog rješenja", zaključuje se u priopćenju Hanfe.

Pročitajte više