Od splitske policije do DORH-a ima 1,5 kilometara. Izvještaj putuje već tri dana

Foto/screenshot: Pixsell/Dusko Jaramaz/Google Maps

DO vremena objave ovog članka, 18. travnja u 11.40, splitsko Državno odvjetništvo još nije dobilo obavijest od policije o ustaškom derneku, kolokvijalno nazvanom obljetnicom utemeljenja bojne HOS-a Rafael vitez Boban, održanom 10. travnja na Splitu 3. A još u ponedjeljak, 15. travnja u 11.33, iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske stigao nam je mail: "Možemo Vas izvijestiti kako su u odnosu na povike 'Za dom spremni' koji su zabilježeni tijekom javnog okupljanja u Splitu, prošli tjedan, 10. travnja, policijski službenici nadležne policijske postaje proveli kriminalističko istraživanje i o svemu izvijestili državno odvjetništvo."

Izvještaj putuje tri dana na udaljenosti koja se prepješači za 20 minuta

Ponavljamo, u Državnom odvjetništvu i danas negiraju da su izviješteni o tome. Za Split 3, gdje je dotični dernek održan, nadležna je Druga policijska postaja smještena u Pojišanskoj ulici, dok je Državno odvjetništvo u Gundulićevoj. Da bude jasnije ljudima koji nisu iz Splita, ili su iz Splita, a ne orijentiraju se po imenima ulica, Druga policijska postaja je preko puta Koteksova nebodera, a državni su odvjetnici u zgradi suda. Pretpostavimo li da su policajci izvještaj poslali u ponedjeljak, kad su nas o njemu izvijestili, on zasad putuje tri dana. Minimalno.

Da je na Pazaru snježna mećava, da na Manušu bjesni građanski rat, da je dio nathodnika kod HEP-a pod okupacijom, spretniji bi poštar u roku od pola dana, uz određeni rizik, prenio dokument iz jedne zgrade u drugu.

Dernek je održan prije punih osam dana

No u Splitu je vedro, sunčano, ceste su otvorene, promet se odvija normalno, čak i po najvećim gužvama udaljenost između Druge policijske postaje i Državnog odvjetništva moguće je prevaliti za 15 do 30 minuta, ovisi o tome idete li pješice ili automobilom. Radi se o udaljenosti od oko kilometar i pol.

Osim toga, postoje i mailovi, divan izum koji omogućava kojekakvim dokumentima da obilaze cijeli svijet u djeliću sekunde.

Ali, eto, izvještaj nije stigao premda su nam splitski policajci rekli da je poslan prije tri dana, a dernek na kojem se urlao ustaški pozdrav, održan je prije osam dana.

Kakva brzina.

Pročitajte više