Odabran plan za novi WTC

KOMPLEKS uglatih zgrada sa šiljastim tornjem visokim 541 metar koji je zamislio arhitekt Daniel Libeskind izabran je kao plan za novi Svjetski trgovački centar u New Yorku, objavila je agencija Associated Press.

Nova zgrada će biti viša od starih tornjeva blizanaca uništenih u terorističkom napadu 11. rujna 2001. koji su sa svojih 411 metara jedno kratko vrijeme bili najviši na svijetu, kao i od sada najviših zgrada na svijetu tornjeva blizanaca Petronas u malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru koji imaju 452 metra.

Projekt je odabrao odbor koji su činili predstavnici Tvrtke za razvitak donjeg Manhttana, lučkih vlasti New Yorka i New New Jerseya, guverner države New York George Pataki i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, javlja Associated Press pozivajući se na neimenovani izvor.

Libeskindov projekt odabran je između devet drugih za ponovnu izgradnju na mjestu svjetskog trgovačkog centra gdje je poginulo skoro 2.800 ljudi.

Šiljasti toranj od 541 metra imat će vrtove iznad 70 kata. Dio temelja uništenog WTC-a Libeskind je ostavio kao spomenik.

Liebeskind je poljski židov rođen 1946. koji je u Sjedinjene Države došao s 13 godina. Jedan od njegovih radova je židovski muzej u Berlinu.

Pročitajte više