Odaziv na referendumu u Španjolskoj 21,24 posto do 14 sati

Tek 21,24 posto španjolskih birača izašlo je u nedjelju do 14.00 sati na referendum o europskom ustavu, kažu privremeni podaci ministarstva unutarnjih poslova.

Španjolci prvi u Europi glasuju o europskom ustavu na referendumu koji će vjerojatno donijeti pobjedu pristašama ustava, ali čiji ishod ovisi o odazivu koji bi prema istraživanjima mogao biti slab.

Ustav je dogovoren na Europskom vijeću 18. lipnja 2004, a potpisan u Rimu 29. listopada za vrijeme nizozemskog predsjedavanja, nakon gotovo dvogodišnjih pregovora o njegovom sadržaju.

Da bi stupio na snagu on treba ratifikaciju svih 25 članica EU: tri zemlje - Litva, Mađarska i Slovenija, već su ratificirale ustav kroz parlamentarnu proceduru. Dok se većina zemalja odlučila za parlamentarnu metodu, deset njih - Češka, Danska, Francuska, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska i Velika Britanija - odlučile su pozvati na nacionalni referendum, bilo konzultativni ili obvezujući.

Referendum u Španjolskoj nije obvezujući, što znači da će ratifikacija ipak konačno ovisiti o parlamentarnoj odluci. Prvo glasa na referendumu ima oko 34,5 milijuna Španjolaca.

(Hina) xvrad ymaš

Pročitajte više