Odbijen ruski prijedlog zajedničke istrage o trovanju špijuna: "Moskva neće priznati rezultate"

Foto: Hina/EPA
 
RUSKI prijedlog nove zajedničke istrage trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta u Britaniji odbijen je s 15 glasova prema šest na sjednici Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), rekao je srijedu diplomatski izvor agenciji Reuters.
 
Rusija je predložila zajedničku istragu s obzirom na to da je Britanija nije pozvala sudjelovati u istrazi koju provodi OPCW, a čiji bi rezultati trebali biti poznati idućeg tjedna.
 
Ruski prijedlog su podržali Kina, Azerbajdžan, Sudan, Alžir i Iran, rekao je diplomatski izvor, a sedamnaest članica je ostalo suzdržano. Rusija je uoči sjednice tvrdila da iza nje stoji 14 zemalja.
 
Izvanredna sjednica u Den Haagu 
 
Predstavnici 41 zemlje članice izvršnog vijeća OPCW-a počeli su u srijedu u Den Haagu izvanrednu sjednicu u jeku jedne od najgorih kriza između Rusije i Zapada nakon Hladnog rata.
 
Sergej Skripal otrovan je sa svojom kćerkom Julijom 4. ožujka u Salisburyju u Engleskoj nervnim otrovom novičokom koji je, po britanskim vlastima, sovjetske proizvodnje. Hitno sazvana sjednica izvršnog vijeća OPCW-a održana je dan nakon što je britanski laboratorij priznao da nema dokaza da tvar upotrijebljena protiv bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj potječe iz Rusije.
 
London smatra da je odgovornost Moskve "jedino moguće objašnjenje", iako Moskva to niječe.
 
"Moskva neće priznati rezultate istrage ako ne bude sudjelovala"
 
OPCW, koji nadzire primjenu Konvenciju o zabrani kemijskog oružja iz 1997., uzeo je uzorke iz Salisburyja gdje je izveden napad te očekuje da će rezultate istrage koja će se provesti u dva laboratorija objaviti idući tjedan.
 
Ruski predstavnik pri OPCW-u Aleksandr Šulgin rekao je da Moskva neće priznati rezultate istrage OPCW-a ne bude li i ona sudjelovala u ispitivanju uzoraka iz Salisburyja. 
 
Ruski zahtjev da provede usporednu istragu Zapad odbacuje kao pokušaj Moskve da omalovaži istragu tehničkih stručnjaka OPCW-a. 

Pročitajte više