Odbijen zahtjev Uskok-a za istragom protiv Canjuge i Batarela

ZAHTJEV USKOK-a za istragom protiv bivšeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge i odvjetnika Mirka Batarela zbog primanja i davanja mita te odavanja službene tajne odbijen je, a iz Državnog odvjetništva već je najavljena žalbu na tu odluku.

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić nije se složio sa zahtjevom USKOK-a za pokretanjem istrage. Ocijenio je kako nema osnovane sumnje da je zagrebački odvjetnik Batarelo davao, a Canjuga primao mito i zauzvrat ga obavještavao o postupanju i odlukama Državnog odvjetništva u predmetima u kojima je Batarelo branio osumnjičene.

Kao dokaz USKOK je, među ostalim, predočio transkripte njihovih tajno snimljenih telefonskih razgovora.

"Zaključio sam da USKOK-ovi dokazi ne ukazuju na postojanje sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita", kazao je Šćekić Hini.

Za odavanje službene tajne, drugo kazneno djelo za koje je Canjuga osumnjičen, istraga nije pokrenuta jer je za to djelo predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a zakon u tom slučaju ne predviđa provođenje istražnog postupka.

Šćekić je objasnio kako to znači da tužiteljstvo može zatražiti provođenje istražnih radnji ili podići optužni akt protiv Canjuge. No, za progon kaznenog djela odavanja službene tajne nije nadležan USKOK već Općinsko državno odvjetništvo.

Odluku o neslaganju s istragom protiv Canjuge i Batarela trebalo bi u roku 48 sati razmotriti Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje se može složiti s Šćekićevom odlukom ili prihvatiti zahtjev USKOK-a i pokrenuti istragu. Na odluku Izvanraspravnog vijeća stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić već je najavio žalbu u slučaju da Šćekićeva odluka bude potvrđena.

Pročitajte više