Odbijena sva 132 amandmana na proračun

Foto: FAH

SABOR je danas odbio sva 132 amandmana na državni proračun za iduću godinu, među njima i onaj onaj Ivana Lovrinovića koji je bio financijski najteži.

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku predlagao je da se 10 milijardi kuna s "kapitalnog računa" HNB-a, u kojem je nalazi zadržana dobit Središnje banke od njena osnivanja, isplati osnivaču i vlasniku HNB-a, dakle Republici Hrvatskoj, kao prihod od financijske imovine.

Predložio je i kako rasporediti taj "izvanredni prihod".

Najznačajniji dio, 1,4 milijarde kuna usmjerio bi za isplatu duga radnicima na temelju nerealiziranog ugovora sa sindikatima, milijardu za povećanje mirovina, po 500 milijuna za ministarstava zdravstva, znanosti te obrane, sto milijuna dobilo bi Državno odvjetništvo RH, 50 milijuna MUP za isplate otpremnina, a 150 milijuna Imunološki zavod, predložio je Lovrinović.

Ministar financija Zdravko Marić tumači da je amandman u suprotnosti s obvezama preuzetima na međunarodnom planu, te statutom Europske središnje banke.

Opće pričuve HNB-a se formiraju kako bismo imali stavku za različite vrste rizika, dodao je ministar Marić.

Lovrinović je ustvrdio kako je njegov amandman jedni koji je pružao realnu šansu da se prihod proračuna podigne za 10 milijuna kuna.

Odbija se nešto što je realno. Da ste ovo stavili na početku rasprave o amandmanima, ona bi trajala pola sata, sve bi bilo pokriveno, smatra Lovrinović.
 

Pročitajte više