ODBIJENI AZILANTI MOGU SE ŽALITI POSEBNOM VLADINOM POVJERENSTVU

Stranci kojima MUP ne odobri azil u Hrvatskoj od danas se mogu žaliti posebnom vladinom Povjerenstvu, osnovanom po novom Zakonu o azilu koji je stupio na snagu početkom srpnja.

Vladino Povjerenstvo za rješavanje o žalbama tražitelja azila i azilanata, koje uz predsjednicu Bojanu Pejkić broji još sedam članova, danas je održalo konstituirajuću sjednicu na kojoj je usvojilo poslovnik i utvrdilo način rada, rečeno je na konferenciji za novinare o problematici azila održanoj u MUP-u.

Iako je odluka o osnivanja Povjerenstva objavljena još početkom kolovoza, to tijelo do svog konstituiranja nije primilo niti jednu žalbu, a prve se, kako je rečeno, očekuju za desetak dana.

Naime, MUP je od stupanja na snagu novog Zakona o azilu zaprimio 26 zahtjeva, od kojih je negativno riješio devet, četiri postupka su obustavljena jer su stranci otišli iz Hrvatske, a ostali predmeti su još u radu.

Od svih tražitelja azila posljednjih mjeseci najviše ih je bilo iz Bangladeša, njih sedam, četiri su državljani Srbije i Crne Gore, po tri iz Obale Bjelokosti i Turske, a slijede državljani Rusije, Irana, Makedonije i BiH.

Predsjednice Povjerenstva kazala je da će se to tijelo sastojati od tri vijeća koja će na zasebnim sjednicama većinom glasova odlučivati o osnovanosti žalbi azilanata. Sjedicama, kako je rekla, mogu prisustvovati i podnositelji žalbe koji se pred Povjerenstvom mogu i očitovati.

Do odluke Povjerenstva azilanti će moći ostati u zemlji, no ukoliko se njihova žalba odbije morat će napustiti Hrvatsku, bez obzira što protiv odluke Povjerenstva mogu pokrenuti upravni spor.

Deportaciju u tom slučaju plaća MUP, kao i troškove smještaja azilanata koji će do dovršetka novog prihvatilišta u Stubičkoj Slatini i dalje boraviti u mjestu Šašina Greda. Prije smještaja u prihvatilište, gdje odlaze ako nemaju neki drugi osiguran smještaj u Hrvatskoj, azilanti nekoliko dana provedu u Centru za strance u Ježevu, gdje im se riješava azilantski status.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić rekao je da je MUP donio dva podzakonska akta kojima se uređuju pitanja poput evidentiranja i smještaja tražitelja azila. Ovih se dana, kako je rekao, očekuje i pravilnik o visini novčane pomoći azilantima, koji treba donijeti Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje je ranije uredilo pitanja zdravstvenog pregleda i higijenskog nadzora azilanata. Dodao je da se broj zahtjeva za azilom nije znatno povećao od donošenja novog Zakona. U prvih šest mjeseci ove godine zaprimljena su 53 zahtjeva.

(Hina) xam yso

Pročitajte više