Odbor za nacionalnu sigurnost podržao izvješća o radu tajnih službi

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je dao pozitivnu ocjenu izvješćima o radu sigurnosnih službi u prošloj godini, a od ravnatelja službi zatražio da spriječe i sankcioniraju svako 'curenje' tajnih podataka.

Nakon trosatne sjednice, koja je bila zatvorena za javnost, predsjednik Odbora Ivan Jarnjak novinarima je rekao da je i lani zabilježen "odljev" dokumenata s oznakom tajnosti, zbog čega je od ravnatelja službi (POA-e, OA-e, i VSA-e) te drugih državnih tijela zatraženo da spriječe i sankcioniraju takve slučajeve.

Jarnjak je izvijestio da je identificirana jedna osoba koja je 'dilala' dokumente iz POA-e, da je dokumentacija o tome predana na "daljnju obradu", te da će, utvrdi li se postojanje kaznenog djela, slučaj preuzeti Državno odvjetništvo.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o dokumentu POA-e koji je prošle godine objavio tjednik "Nacional", a u kojemu se spominje devet smjernica koje je, navodno, britanska vlada uputila Hrvatskoj kako bi dokazala suradnju s Haškim sudom.

"Ako želimo suradnju sa stranim sigurnosnim službama, ako želimo u NATO i EU, podrazumijeva se da partneri moraju imati maksimalno povjerenje u naš (sigurnosni) sustav, a u tom smislu i u to kako rukujemo s tajnim podacima", kazao je Jarnjak.

Odbor je donio nekoliko zaključaka, među kojima i onaj kojim je ravnatelje sigurnosnih službi označio kao najodgovornije osobe za rad službi, te ih obvezao da vode računa o tome da se službe i njihovi djelatnici pridržavaju zakona kako bi se spriječilo svako kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Odbor, kaže Jarnjak, traži i da se konačno osnuje vijeće koje bi odlučivalo o tome koji se tajni podaci, koji su od posebnog javnog interesa, mogu objaviti, a koji ostaju tajni.

Odbor podupire daljnje restrukturiranje i modernizaciju sigurnosnih službi kako bi se službe i dalje, tehnički i kadrovski, prilagođavale međunarodnim standardima te u svakom trenutku mogle predvidjeti i spriječiti ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Vijeću za nacionalnu sigurnost predloženo je da raspravi izvješća o radu službi, te zauzme smjernice djelovanja službi u idućem razdoblju.

Upitan nisu li nedavne afere koje su 'tresle' POA-u dovoljan razlog da službe ne dobiju pozitivnu ocjenu, Jarnjak je odgovorio da je cjelokupni rad službi zaslužio prolaznu ocjenu.

"Ako bi uzeli samo skandale ocjena bi bila negativna, ali s obzirom na ukupni rezultat rada službi Odbor im daje pozitivnu ocjenu", rekao je.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više