Odbor za nacionalnu sigurnost primio na znanje izvješća o radu sigurnosnih službi

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je primio na znanje izvješća o radu triju sigurnosnih službi Protuobavještajne, Obavještajne i Vojnosigurnosne agencije u prošloj godini i na njih uputio nekoliko prigovora.

Predsjednik Odbora Ivan Jarnjak je nakon gotovo trosatne sjednice novinarima iznio zaključke, među kojima je i onaj da se izmjenama Zakona o sigurnosnim službama mora uvesti obveza neposredne i svakodnevne koordinacije među službama, koju Odbor, ali i ravnatelji službi, trenutno ocjenjuju nezadovoljavajućom.

Nužna je, kaže Jarnjak, i jača samozaštita sigurnosnih službi od curenja informacija, "kako se ubuduće ne bi događale afere o curenju informacija, pa da se tajne službe bave same sobom umjesto da djeluju kako bi se to spriječilo".

Dodao je da u, okviru zakona, sigurnosne službe žurno moraju napraviti metodologiju izrade izvješća, kako se, kao do sada, ne bi događalo da svaki ravnatelj službi piše izvješće na svoj način.

Jedan od zaključaka odnosi se na nedostatak sustavnog školovanja obavještajaca, do čega je, kaže Jarnjak, prije svega dovelo ukidanje Obavještajne akademije. Stoga se, tvrdi, hitno treba organizirati obuka obavještajnog kadra - temeljni dio u Hrvatskoj, a specijalizacija u jednog od stranih zemalja.

Odbor je podržao zahtjev HSP-ovca Pere Kovačevića da se od MUP-a zatraži izvješće o tzv. Ostojićevom timu, odnosno koji je bio cilj njegova osnivanja, metode rada i sredstva koja su u radu korištena, te je li to sve bilo po zakonu. HSP se, naime, poziva na nedavnu izjavu Ranka Ostojića, bivšeg ravnatelja policije, da je unutar MUP-a osnovao posebni, specijalni tim policajaca za borbu protiv organiziranog kriminala, zbog nepovjerenja u sigurnosne službe.

Na zahtjev novinara, koji su ga, pozivajući se na neslužbene informacije, upitali ima li u izvješćima tajnih službi riječi o skupini novinara koji su surađivali sa stranim tajnim službama te o navodnom nezakonitom djelovanju pojedinih ministara, Jarnjak je odgovorio da takve stvari nije pročitao. "Onaj tko vam je dao te neslužbene informacije neka ih i obrazloži", poručio je.

Jarnjak je najavio da će Odbor u četvrtak raspraviti izvješće Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi o slučaju navodnog u prošloj godini prisluškivanja novinara od Protuobavještajne agencije. Ta je agencija prošloga tjedna to demantirala.

Pročitajte više