Odbor za nacionalnu sigurnost za osnivanje Vijeća za nadzor tajnih službi

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je jednoglasno podržao odluku o osnivanju Vijeća za nadzor sigurnosnih službi, koje bi, prema Zakonu o sigurnosnim službama, trebalo obavljati građanski nadzor nad radom tih službi.

Nakon zatvorene sjednice, predsjednik Odbora Ante Markov novinare je izvijestio da će Sabor preko Odbora uskoro uputiti javni poziv svim zainteresiranim građanima, koji svoje kandidature za predsjednika i šest članova Vijeća mogu prijaviti u roku od 15 dana od dana objave poziva.

Građani se za članstvo u Vijeću mogu prijaviti putem institucija ili Vladinih i nevladinih organizacija i udruga, uz uvjet da imaju visoku stručnu spremu, dok trojica članova moraju biti diplomirani pravnik, politolog i inženjer elektrotehnike.

Odbor će potom razmotriti sve kandidate prema tim kriterijima, te u roku od deset dana predložiti Saboru šest članova i predsjednika Vijeća, koji u roku od 15 dana mora donijeti Pravilnik o radu Vijeća, rekao je Markov.

´Na taj način Vijeće bi se uskladilo i djelovalo u okviru Sabora, a

administrativno bi bilo naslonjeno na Odbor koji je dobio zeleno svjetlo za preustroj i osnivanje Ureda za nacionalnu sigurnost´, istaknuo je.

Markov vjeruje da će Predsjedništvo Sabora uskoro realizirati odluku o otvaranju tog Ureda.

Predsjednik Odbora nije odgovorio kada će biti imenovana preostala dva ravnatelja sigurnosnih službi - Obavještajne i Protuobavještajne agencije.

´Još uvijek nismo dočekali odluku nadležnih predlagatelja (Predsjednika Republike i Vlade), ali nadam se da će u vrlo kratkom roku predložiti takvu odluku, zbog ukupne sigurnosne situacije i okruženja u kojemu se Hrvatska nalazi´, rekao je.

Markov je izvijestio da se Odbor suglasio da s 18. ožujka održi tematska sjednica o stanju u vatrogastvu i prijedlozima novih zakona na tu temu - Zakona o vatrogastvu i Zakona o spašavanju.

´Ta će sjednica poslužiti kao akcijski plan za pripremu vatrogastva za predstojeću turističku sezonu´, ustvrdio je.

Pročitajte više