Odbor za obitelj podržao izvješće pravobraniteljice za djecu

SABORSKI Odbor za obitelj, mladež i sport danas je podržao Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu u prošloj godini, u kojemu se, među ostalim, upozorava na tešku situaciju HIV pozitivne djevojčice Ele zbog njezine izolacije u školi.

Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko upozorila je da Ela i dalje ide u razred samo s dvoje učenika u kutinskoj osnovnoj školi, te najavila da njezin Ured poduzima različite mjere kako se slična sitacija ne bi ponovila i s njezinom mlađom sestrom Ninom, koja na jesen kreće u osnovnu školu.

Izvijestila je da se nakon intervencije njezina Ureda više nije ponavljao slučaj pjevača Josipa Katalenića, koji je u više navrata vrijeđao i omalovažavao mlade natjecatelje u televizijskoj emisiji "Story Super Nova Music Show".

Govoreći o slučaju mladog Kamerunca, koji je, nakon što je zatečen bez roditeljske skrbi, odveden u popravni dom, pravobraniteljica je predložila da se za takvu djecu osigura poseban smještaj. Neprihvatljivo je, kaže, da ih se tretira kao djecu s poremećajima u ponašanju jer ona to nisu.

Zauzela se za što hitnije osnivanje obiteljskih odjela pri sudovima koji bi rješavali predmete s područja obiteljskog prava.

Odbor je podržao i Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač-Koritnik.

Odbio je zakonski prijedlog HSS-a o statusu roditelja odgajatelja, koji taj status predviđa za roditelje koji imaju najmanje četvero djece i plaće niže od prosječne, a za što predlaže određene materijalne privilegije.

"Protiv sam toga da roditeljstvo postane zanimanje. Jednaku odgovornost imaju roditelji dvoje i šestero djece", kazao je SDP-ovac Davorko Vidović.

Protiv HSS-ova prijedloga izjasnili su se i HDZ-ovi članovi Odbora. "Meni kao tvrdom HDZ-ovcu ovo je neprihvatljiv prijedlog jer su svi roditelji i odgajatelji", rekao je Ivan Bagarić.

Odbor nije raspravljao o prijedlozima SDP-a i HSLS-a o osnivanju alimentacijskog fonda, jer o njima Vlada nije dostavila mišljenje.

Pročitajte više