Odbor za poljoprivredu odbio IDS-ov zakonski prijedlog o 0,5 promila

Saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo danas je, glasovima zastupnika saborske većine, s dnevnog reda skinuo IDSov prijedlog da se izmjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama i dozvoljena količina alkohola u krvi vozača sa sadašnjih nula poveća na 0,5 promila.

Saborska većina pritom je navela da još nekoliko stranaka (HSU, Libra, HSS) najavljuje slične izmjene istog Zakona i da nema smisla o svakome od njih raspravljati pojedinačno.

Oporbeni, prije svih SDP-ovi zastupnici, bili su protiv skidanja IDS-ova prijedloga, argumentirajući da postoje svi poslovnički uvjeti da Odbor o njemu raspravi - stiglo je mišljenje Vlade, a prijedlog je u dnevnom redu 10., tekuće saborske sjednice.

I dok su tu temu odradili gotovo u dahu, članovi Odbora 'potrošili' su više od sat vremena na raspravu o informaciji o radu Odbora.

Informaciju su, potaknuti nedavnom tematskom sjednicom Odbora održanom u Jastrebarskom, zatražili HDZ i nezavisni zastupnik Ivo Lončar.

HDZ-ovci i Lončar opetovano su prozvali predsjednika Odbora Božidara Pankretića da je organizirao nelegalnu, protuposlovničku i sjednicu bez kvoruma s koje je javnosti upućena poruka da su je opstruirali HDZ-ovci i nezavisni jer su se plašili da će rasprava o stanju u vinarstvu, zapravo biti rasprava o 'nula promila'.

U Jastrebarskom nije bilo ni SDP-a, ni Libre, ni HSU-a, rekao je Vladimir Kurečić (HDZ), prozvavši Pankretića i HSS da su politizirali rad Odbora, što poljoprivredi najmanje treba.

Pankretić je to odbacio, ali je priznao da kvoruma nije bilo, pravdajući se da je sjednica ionako bila tematska.

Tražeći način da 'spusti loptu', Mato Arlović (SDP) kazao je da osobne netrpeljivosti treba ostaviti po strani, da je preozbiljno koristiti riječi o nelegitimnosti, o opstrukciji i sl., jer bi se moglo iščitati da se zapravo radi o pokušaju Pankretićeve smjene.

Takvo što odbio je Kurečić (HDZ), a Pankretić se ispričao HDZ-ovcima ako nije točno da su organizirano izbjegli doći na sjednicu u Jastrebarskom.

Držeći da rad Odbora sve više liči na rad Sabora, gdje, kaže, prevladavaju osobne netrpeljivosti, vanjski član Odbora Boris Varga najavio je da, nastavi li se tako, više neće biti u Odboru.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više