ODBOR ZA PRAVOSUĐE PODRŽAO IZVJEŠĆE PUČKOG PRAVOBRANITELJA

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je danas Izvješće o radu Ureda pučkog pravobranitelja za prošlu godinu u kojoj je zaprimio ukupno 286 pritužbi građana na rad sudova.

U Izvješću se navodi da se građani uglavnom tuže na sporost sudova u parničnim postupcima - neopravdanu dugotrajnost trajanja postupaka.

Svake godine sve je više takvih pritužbi, iako Ured pučkog pravobranitelja nije ovlašten ispitivati pravilnost rada sudova, ali se građani nemaju kome obratiti, stoji u Izvješću.

Odbor je Saboru uputio prijedlog kandidata iz redova saborskih zastupnika za dva od ukupno sedam članova Državnoodvjetničkog vijeća (DOV).

Svoje je kandidate predložio HDZ (Damir Sesvečan), SDP (Ingrid Antičević Marinović), HSS (Josip Vresk), Libra (Vilim Herman), SDSS (Milorad Pupovac) i HSP (Ante Đapić).

Sabor bi na 6. sjednici, koja počinje sutra, trebao od tih šest kandidata izabrati dva - jednog iz vladajućih te jednog iz oporbenih parlamentarnih stranaka.

Odbor je većinom glasova odbio prijedlog Kluba HNS/PGS-a da se kroz izmjene Stečajnog zakona u prvi viši isplatni red u slučaju stečaja uvrste sva radnička potraživanja, odnosno da niti jedno ne bude u općem isplatnom redu.

Predložene izmjene podržali su članovi Odbora iz HNS-a, HSS-a i SDP-a, no HDZ-ovi članovi, koji u Odboru imaju većinu, priklonili su se mišljenju Vlade koja je taj prijedlog odbila uz obrazloženje da je važećim Zakonom osigurana visoka zaštita vjerovničkih prava.

(Hina) xtr ysšh

Pročitajte više